VS-toestellen bombarderen in Syrië

Een IS-militant draagt een stuk van een Syrisch gevechtsvliegtuig dat neergehaald werd in Raqqa, een week geleden © Reuters

De Verenigde Staten zijn met de aangekondigde bombardementen in Syrië begonnen. In eerste instantie concentreren die zich volgens eensluidende bronnen op Raqqa, de hoofdplaats van Islamitische Staat in Syrië.

De luchtaanvallen werden aangekondigd door het Pentagon. De legerleiding heeft, volgens het ministerie van Defensie, een lijst met doelwitten aan president Obamavoorgelegd, waarna die het licht op groen had gezet om met de bombardementen te starten.

Bij de aanvallen wordt “samengewerkt met onze partners”, aldus woordvoerder admiraal John Kirby. “Aangezien het om een lopende operatie gaat, kunnen we op dit moment geen verdere details bekendmaken”.

Eensluidende bronnen, onder meer The New York Times, geven Raqqa op als doelwit van de operaties, naast misschien het grensgebied tussen Irak en Syrië. Raqqa is het machtscentrum van IS in Syrië.

Volgens The New York Times zouden die partners ditmaal Arabische staten zijn, en zouden Arabische vliegtuigen, samen met Amerikaanse, de aanvallen uitvoeren. Het gaat volgens nieuwszender CNN om de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi Arabië, Jordanië en Bahrein. Volgens de BBC is dan weer niet duidelijk in welke capaciteit en op welke manier de Arabische partners aan de acties deelnemen.

Strategie

Volgens The New York Times ziet het ernaar uit dat deze actie op meerdere punten een verandering in de strategie van de VS betekent. Ten eerste is dit het eerste militaire optreden van de VS in Syrië sinds drie jaar geleden de burgeroorlog losbarstte. Tweedens zou men in Syrië zwaar bombarderen, langdurig, in tegenstelling tot Irak waar de VS-toestellen tot dusver op relatief kleinschalige, specifieke doelen mikten, 190 tot dusver. Ten derde was men voor de acties in Irak officieel door de regering uitgenodigd, terwijl het regime in Syrië zich officieel tegen de Amerikaanse interventie verzet. En vierdens werd in Irak gebombardeerd in het kader van een grondoffensief dat bevriende troepen voeren. In Syrië gaat men er niet van uit dat er onmiddellijk bevriende oppositietroepen (bvb. van het Vrije Syrische Leger) van de bombardementen gebruik zullen kunnen maken om hun posities te verbeteren. Het doel van de bombardementen is wat president Obama in een speech noemde “degrade and destroy”, verzwakken en vernietigen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content