VS-toestel evacueerde in één vlucht 823 Afghanen

Conflict Afghanistan - Ongeveer 640 Afghanen met één vlucht geëvacueerd © belga

De foto ging de wereld rond: honderden Afghanen dicht bijeen in de laadruimte van een Amerikaans militair transportvliegtuig op weg naar de vrijheid. Aanvankelijk was het aantal geëvacueerden op de spectaculaire vlucht met ongeveer 640 aangegeven. Nu blijkt dat 823 mensen opeengepakt uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn gevlogen om aan de radicaalislamitische taliban te ontkomen.

Het ging op dat moment niet om de voorschriften, maar om vrouwen en kinderen in veiligheid te brengen en levens te redden, aldus een teamleider op de Amerikaanse tv.

Het ingezette toestel, een Boeing C-17 Globemaster III van de luchtmacht, was zondag op de luchthaven van Kaboel bestormd door de wanhopige Afghanen. De bemanning besloot ze niet weg te jagen, maar naar Qatar te brengen. ‘Ze wilden absoluut het gebied verlaten’, aldus een bemanningslid.

Ruim drie vierde van de geëvacueerden was volwassen, de rest kinderen. De vlucht brak het vorige C-17-record, gevestigd in november 2012, toen 670 inwoners van het Filipijnse Tacloban werden overgebracht naar Manila na supertyfoon Haiyan.

De C-17 neemt doorgaans maximaal ongeveer 300 mensen mee, wanneer het toestel van stoelen is voorzien.

Partner Content