VS tevreden over uitgebreide coalitie tegen IS

Een F-16 van de Turkse luchtmacht. © REUTERS

De Verenigde Staten verwelkomen de beslissing van het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en België om de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat (IS) te vervoegen.

Het Witte Huis is tevreden dat het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en België beslist hebben de militaire coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak te vervoegen.

Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis, zei de stemming van het Britse parlement te verwelkomen. “We zijn tevreden te zien dat de leden van het parlement een sterke steun gaven aan het idee dat de Britse soldaten aan de zijde van Amerikaanse militairen werken.” Het Britse parlement nam met 524 stemmen voor, en 43 stemmen tegen, een motie aan die “het gebruik van luchtaanvallen” in Irak toelaat. Daarvoor zal Londen Tornado-jachtbommenwerpers inzetten.

Dat het Belgische parlement het licht op groen zette om zes F-16’s naar Irak te sturen, is een “welgekomen ontwikkeling”, aldus nog de woordvoerder. Hij begroette eveneens de beslissing van Denemarken om zeven F-16’s in Irak in te zetten.

Het Verenigd Koninkrijk zal, net als Denemarken en België, geen aanvallen in Syrië uitvoeren. Daar lanceerden de Verenigde Staten en vijf Arabische bondgenoten – Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië en Qatar – wel al luchtaanvallen. Intussen neemt een vijftigtal landen, waarvan een vijftiental Westerse staten, op verschillende manieren deel aan de internationale coalitie. De VS en Frankrijk voerden tot op heden als enigen aanvallen uit in Irak. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content