VS: ten laatste maandag nieuwe stemming over 'shutdown'

21/01/18 om 03:35 - Bijgewerkt om 03:35

Bron: Belga

In de Amerikaanse Senaat zal maandag opnieuw gestemd worden over een tijdelijke federale begroting die nodig is om een einde te maken aan de zogenaamde 'government shutdown'.

VS: ten laatste maandag nieuwe stemming over 'shutdown'

Mitch McConnell © REUTERS

Dat heeft de Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, gezegd. 'De stemming zal maandag plaatsvinden maandag om 13 uur (dinsdag 7 uur Belgische tijd), tenzij de Democraten er eerder over willen stemmen.'

Bij de stemming op maandag zal een federale begroting worden behandeld die voorziet in een tijdelijke financiering van de federale agentschappen tot 8 februari (een kortere periode dan de vrijdag weggestemde begroting), zonder dat daarbij toegevingen worden gedaan aan de Democraten.

Volgens de Washington Post hoopt McConnell zo druk uit te oefenen op de Democraten. Het zou hen kunnen schaden, mochten ze opnieuw voor een 'shutdown' stemmen.

Als gevolg van de shutdown worden de meeste federale overheidsdiensten bevroren. Enkel de diensten die als essentieel worden beschouwd, zoals Homeland Security of de FBI, blijven normaal functioneren. Tijdens een shutdown wordt 40 procent van de federale ambtenaren op onbetaald verlof gestuurd, wat neerkomt op bijna 1 miljoen werknemers. De Republikeinen en de Democraten geven elkaar de schuld voor de impasse.

Over de gevolgen van de shutdown leest u hier meer.

Onze partners