Het is de eerste keer dat er Scuds gebruikt worden in het Syrische conflict. Het nieuws werd door anonieme hoge VS-regeringsfunctionarissen gemeld aan diverse Amerikaanse media.

Jay Carney, de woordvoerder van president Barack Obama, wilde het bericht tijdens zijn dagelijkse persbriefing bevestigen noch ontkennen. "Als het waar is, is het de laatste wanhopige daad van een regime dat heeft aangetoond dat het totaal niet geeft om onschuldig leven - om de levens van zijn eigen burgers", zei hij.

Volgens één anonieme bron, geciteerd door de New York Times, werden de raketten gelanceerd in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus, in de richting van het noorden van het land. Een andere functionaris zei dat het om zes raketten in totaal zou gaan. De doelwitten zouden in gebieden liggen die gecontroleerd worden door het Vrije Syrische Leger, de grootste rebellengroep.

Patriots

De Scud is een rudimentaire ballistische raket die in de jaren vijftig ontworpen werd door de Sovbjet-Unie en in de daarop volgende decennia gebruikt werd door een lange reeks andere landen. De raket werd berucht tijdens de Golfoorlog in 1991, toen het Irak van Saddam Hoessein er tientallen van afschoot op Israël.

De VS stuurde toen Patriot-luchtafweerraketten uit om Israël te verdedigen. Dat leverde spectaculaire televisie op, maar achteraf bleek dat de Patriots nauwelijks Scuds hadden neergehaald. De Scuds zijn echter zo onnauwkeurig dat ze geen noemenswaardige schade aanrichtten.

Vorige week besliste de Navo om Patriots te sturen naar Turkije, dat een grens van honderden kilometers heeft met Syrië en de voorbije maanden meermaals door verdwaalde Syrische projectielen getroffen werd.

De Scuds die nu gebruikt werden, vielen niet aan de Turkse kant van de grens, "maar ze kwamen dichtbij", zei een anonieme Amerikaanse regeringsbron aan CNN.

Chemische wapens

Het gebruik van Scuds is een behoorlijke escalatie in het Syrische conflict. Volgens de Amerikanen toont dat het Assad-regime militair op zijn laatste benen loopt. De Scud is een defensief wapen dat niet geschikt is om lichte rebellentroepen mee aan te vallen, heet het - een laatste strohalm, dus.

"Het is één ding om Scuds te gebruiken tegen tanks of militaire bases", zei een anonieme bron aan de New York Times. "Ze gebruiken tegen rebellen die zich verstoppen op de speelplaatsen van scholen is iets heel anders."

De Scud kan uitgerust worden met chemische wapens. De laatste weken kwamen er herhaaldelijk berichten dat het Assad-regime zijn chemische wapens klaarmaakt om in te zetten tegen de opstandelingen. VS-president Obama waarschuwde eerder al dat er in dat geval een "rode lijn" zou overschreden worden en dat er "gevolgen" zouden komen.

Het is de eerste keer dat er Scuds gebruikt worden in het Syrische conflict. Het nieuws werd door anonieme hoge VS-regeringsfunctionarissen gemeld aan diverse Amerikaanse media. Jay Carney, de woordvoerder van president Barack Obama, wilde het bericht tijdens zijn dagelijkse persbriefing bevestigen noch ontkennen. "Als het waar is, is het de laatste wanhopige daad van een regime dat heeft aangetoond dat het totaal niet geeft om onschuldig leven - om de levens van zijn eigen burgers", zei hij. Volgens één anonieme bron, geciteerd door de New York Times, werden de raketten gelanceerd in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus, in de richting van het noorden van het land. Een andere functionaris zei dat het om zes raketten in totaal zou gaan. De doelwitten zouden in gebieden liggen die gecontroleerd worden door het Vrije Syrische Leger, de grootste rebellengroep. Patriots De Scud is een rudimentaire ballistische raket die in de jaren vijftig ontworpen werd door de Sovbjet-Unie en in de daarop volgende decennia gebruikt werd door een lange reeks andere landen. De raket werd berucht tijdens de Golfoorlog in 1991, toen het Irak van Saddam Hoessein er tientallen van afschoot op Israël. De VS stuurde toen Patriot-luchtafweerraketten uit om Israël te verdedigen. Dat leverde spectaculaire televisie op, maar achteraf bleek dat de Patriots nauwelijks Scuds hadden neergehaald. De Scuds zijn echter zo onnauwkeurig dat ze geen noemenswaardige schade aanrichtten. Vorige week besliste de Navo om Patriots te sturen naar Turkije, dat een grens van honderden kilometers heeft met Syrië en de voorbije maanden meermaals door verdwaalde Syrische projectielen getroffen werd. De Scuds die nu gebruikt werden, vielen niet aan de Turkse kant van de grens, "maar ze kwamen dichtbij", zei een anonieme Amerikaanse regeringsbron aan CNN. Chemische wapens Het gebruik van Scuds is een behoorlijke escalatie in het Syrische conflict. Volgens de Amerikanen toont dat het Assad-regime militair op zijn laatste benen loopt. De Scud is een defensief wapen dat niet geschikt is om lichte rebellentroepen mee aan te vallen, heet het - een laatste strohalm, dus. "Het is één ding om Scuds te gebruiken tegen tanks of militaire bases", zei een anonieme bron aan de New York Times. "Ze gebruiken tegen rebellen die zich verstoppen op de speelplaatsen van scholen is iets heel anders." De Scud kan uitgerust worden met chemische wapens. De laatste weken kwamen er herhaaldelijk berichten dat het Assad-regime zijn chemische wapens klaarmaakt om in te zetten tegen de opstandelingen. VS-president Obama waarschuwde eerder al dat er in dat geval een "rode lijn" zou overschreden worden en dat er "gevolgen" zouden komen.