Rice heeft president Barack Obama gevraagd haar niet langer als kandidaat voor de ministerpost te beschouwen. De president heeft dat aanvaard, meldt het Witte Huis.

Bonje over Benghazi
Rice gold als maanden als Obama's favoriet om Clinton op te volgen. Ze kwam echter onder Republikeins vuur te liggen omwille van haar uitlatingen na de dodelijke aanslag op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi.

Rice zei dat de aanval het gevolg was van een demonstratie tegen een islamofobe film, terwijl het om een terroristische aanslag bleek te gaan.

De Republikeinen hadden ermee gedreigd de eventuele benoeming van Rice in de Senaat tegen te houden.

Wie nu in de kijker komt als buitenlandminister is niet meteen duidelijk. Ook de naam van de Democratische senator en ex-presidentskandidaat John Kerry doet al een tijd de ronde.

De laatste weken werd echter aangenomen dat Kerry naast de post zou grijpen, omdat Rice hem zou krijgen. De senator uit Massachusetts - een gedecoreerde Vietnamveteraan - zou in dat geval Defensie krijgen als troostprijs.

Scherpe ellebogen
Volgens de Amerikaanse pers werd Rice' positie ook onhoudbaar omdat ze slechts op zeer lauwe Democratische steun kon rekenen in de Senaat, waar haar benoeming bevestigd had moeten worden. Rice heeft in Washingtin de naam dat ze bijzonder scherpe ellebogen heeft.

Volgens sommige waarnemers is dat ook de reden waarom de Republikeinse senator John McCain zich opwierp als de grootste tegenstander van haar benoeming. Tijdens de presidentsverkiezing van 2008, toen McCain het onderspit moest delven tegen Barack Obama, liet ze zich laatdunkend uit over diens buitenlandse plannen.

President Obama zegt nota te nemen van de beslissing van Rice. Hij voegt eraan toe dat hij "de onrechtvaardige en bedrieglijke aanvallen tegen Susan Rice van de voorbije weken diep betreurt". Obama benadrukt dat Rice de Amerikaanse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties zal blijven leiden. (Belga/TV)

Rice heeft president Barack Obama gevraagd haar niet langer als kandidaat voor de ministerpost te beschouwen. De president heeft dat aanvaard, meldt het Witte Huis.Bonje over Benghazi Rice gold als maanden als Obama's favoriet om Clinton op te volgen. Ze kwam echter onder Republikeins vuur te liggen omwille van haar uitlatingen na de dodelijke aanslag op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi. Rice zei dat de aanval het gevolg was van een demonstratie tegen een islamofobe film, terwijl het om een terroristische aanslag bleek te gaan. De Republikeinen hadden ermee gedreigd de eventuele benoeming van Rice in de Senaat tegen te houden. Wie nu in de kijker komt als buitenlandminister is niet meteen duidelijk. Ook de naam van de Democratische senator en ex-presidentskandidaat John Kerry doet al een tijd de ronde. De laatste weken werd echter aangenomen dat Kerry naast de post zou grijpen, omdat Rice hem zou krijgen. De senator uit Massachusetts - een gedecoreerde Vietnamveteraan - zou in dat geval Defensie krijgen als troostprijs. Scherpe ellebogen Volgens de Amerikaanse pers werd Rice' positie ook onhoudbaar omdat ze slechts op zeer lauwe Democratische steun kon rekenen in de Senaat, waar haar benoeming bevestigd had moeten worden. Rice heeft in Washingtin de naam dat ze bijzonder scherpe ellebogen heeft. Volgens sommige waarnemers is dat ook de reden waarom de Republikeinse senator John McCain zich opwierp als de grootste tegenstander van haar benoeming. Tijdens de presidentsverkiezing van 2008, toen McCain het onderspit moest delven tegen Barack Obama, liet ze zich laatdunkend uit over diens buitenlandse plannen. President Obama zegt nota te nemen van de beslissing van Rice. Hij voegt eraan toe dat hij "de onrechtvaardige en bedrieglijke aanvallen tegen Susan Rice van de voorbije weken diep betreurt". Obama benadrukt dat Rice de Amerikaanse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties zal blijven leiden. (Belga/TV)