Een team van 20 Amerikaanse experten vertrekt naar Ethiopië om het land te ondersteunen bij de droogte veroorzaakt door het natuurfenomeen El Nino. Naast de overheid adviseren, zal het noodhulpteam ook reddingsacties coördineren.

In het Oost-Afrikaanse land Ethiopië dreigt de ergste droogte in 50 jaar, met een hongersnood tot gevolg die het leven kan kosten aan 10 tot 15 miljoen mensen. Vooral de noordelijke Ethiopische regio Tigray is hard getroffen, dezelfde regio waar ook in 1984 een hongersnood plaatsvond.

Mislukte oogsten

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam berekende dat in 2016 minstens 60 miljoen mensen honger zullen lijden door onder meer mislukte oogsten. Via deze digitale kaart geeft Oxfam een inkijk in de impact van El Niño in 19 landen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika.

El Nino discrimineert tussen arm en rijk

Pieter De Schepper, Oxfam-Solidariteit

'El Nino treft in de eerste plaats boeren in ontwikkelingslanden, die afhankelijk zijn van de oogst voor hun inkomen en hun eigen voeding. Het feit dat zij vaak al arm zijn en af te rekenen krijgen met de effecten van klimaatverandering, maakt hen extra kwetsbaar. Je kan dus wel zeggen dat El Niño discrimineert tussen arm en rijk', stelt Pieter De Schepper, humanitair coördinator bij Oxfam-Solidariteit, in een persbericht.

Volgens hem is het nog niet te laat om te helpen, 'maar dan moet de internationale gemeenschap dringend een tandje bijsteken.' Voorts benadrukt De Schepper dat het 'hoog tijd is om beloftes in te lossen over de aanpak van de klimaatverandering.' (AVE)

Een team van 20 Amerikaanse experten vertrekt naar Ethiopië om het land te ondersteunen bij de droogte veroorzaakt door het natuurfenomeen El Nino. Naast de overheid adviseren, zal het noodhulpteam ook reddingsacties coördineren. In het Oost-Afrikaanse land Ethiopië dreigt de ergste droogte in 50 jaar, met een hongersnood tot gevolg die het leven kan kosten aan 10 tot 15 miljoen mensen. Vooral de noordelijke Ethiopische regio Tigray is hard getroffen, dezelfde regio waar ook in 1984 een hongersnood plaatsvond.Ontwikkelingsorganisatie Oxfam berekende dat in 2016 minstens 60 miljoen mensen honger zullen lijden door onder meer mislukte oogsten. Via deze digitale kaart geeft Oxfam een inkijk in de impact van El Niño in 19 landen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. 'El Nino treft in de eerste plaats boeren in ontwikkelingslanden, die afhankelijk zijn van de oogst voor hun inkomen en hun eigen voeding. Het feit dat zij vaak al arm zijn en af te rekenen krijgen met de effecten van klimaatverandering, maakt hen extra kwetsbaar. Je kan dus wel zeggen dat El Niño discrimineert tussen arm en rijk', stelt Pieter De Schepper, humanitair coördinator bij Oxfam-Solidariteit, in een persbericht. Volgens hem is het nog niet te laat om te helpen, 'maar dan moet de internationale gemeenschap dringend een tandje bijsteken.' Voorts benadrukt De Schepper dat het 'hoog tijd is om beloftes in te lossen over de aanpak van de klimaatverandering.' (AVE)