'De inzet (van de soldaten) is een gepaste maatregel die we nemen als een reactie op het verhoogde dreigingsniveau tegen Amerikaans personeel en faciliteiten, zoals we vandaag in Bagdad hebben gezien', verklaart de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper in een mededeling. 'De Verenigde Staten zullen onze mensen en onze belangen overal ter wereld beschermen.'

Honderden manifestanten hebben dinsdag de gigantische Amerikaanse ambassade in Bagdad bestormd, en zijn doorgebroken in het buitenste deel van de ambassadeterreinen. Ze reageerden via de bestorming op de dodelijke luchtaanvallen die de VS hadden uitgevoerd op de door Iran gesteunde groep Kataib Hezbollah, een sjiitische militie die verantwoordelijk zou zijn voor een aanval waarbij een Amerikaan om het leven kwam. De veiligheidsdiensten van de ambassade zetten traangas in om de manifestanten uit elkaar te drijven.

Ook op nieuwjaarsdag bleven de pro-Iraanse manifestanten aan de ambassade actie voeren. Ze kondigden een sit-in van onbepaalde duur af om het vertrek van de Amerikanen uit Irak te eisen. Er zijn een vijftigtal tenten en veldsanitair geïnstalleerd. De betogers verbrandden Amerikaanse vlaggen en riepen 'Amerika, de grote Satan' naar analogie van de terminologie die Iran gebruikt sinds de islamitische revolutie in 1979.

VS-president Donald Trump zei via een tweet dat Iran een 'zware prijs' zal betalen voor de bestorming. Hij beschouwt die als een 'georkestreerde aanval' van Iran.

'Iran zal volledig verantwoordelijk gesteld worden voor slachtoffers of schade aan onze faciliteiten. Ze zullen een zware prijs betalen! Dit is geen waarschuwing, het is een bedreiging. Gelukkig Nieuwjaar', aldus Trump.

'De inzet (van de soldaten) is een gepaste maatregel die we nemen als een reactie op het verhoogde dreigingsniveau tegen Amerikaans personeel en faciliteiten, zoals we vandaag in Bagdad hebben gezien', verklaart de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper in een mededeling. 'De Verenigde Staten zullen onze mensen en onze belangen overal ter wereld beschermen.' Honderden manifestanten hebben dinsdag de gigantische Amerikaanse ambassade in Bagdad bestormd, en zijn doorgebroken in het buitenste deel van de ambassadeterreinen. Ze reageerden via de bestorming op de dodelijke luchtaanvallen die de VS hadden uitgevoerd op de door Iran gesteunde groep Kataib Hezbollah, een sjiitische militie die verantwoordelijk zou zijn voor een aanval waarbij een Amerikaan om het leven kwam. De veiligheidsdiensten van de ambassade zetten traangas in om de manifestanten uit elkaar te drijven. Ook op nieuwjaarsdag bleven de pro-Iraanse manifestanten aan de ambassade actie voeren. Ze kondigden een sit-in van onbepaalde duur af om het vertrek van de Amerikanen uit Irak te eisen. Er zijn een vijftigtal tenten en veldsanitair geïnstalleerd. De betogers verbrandden Amerikaanse vlaggen en riepen 'Amerika, de grote Satan' naar analogie van de terminologie die Iran gebruikt sinds de islamitische revolutie in 1979. VS-president Donald Trump zei via een tweet dat Iran een 'zware prijs' zal betalen voor de bestorming. Hij beschouwt die als een 'georkestreerde aanval' van Iran.'Iran zal volledig verantwoordelijk gesteld worden voor slachtoffers of schade aan onze faciliteiten. Ze zullen een zware prijs betalen! Dit is geen waarschuwing, het is een bedreiging. Gelukkig Nieuwjaar', aldus Trump.