In de nacht van donderdag op vrijdag kwam in Bagdad de machtige Iraanse generaal Qassem Soleimani om bij een Amerikaanse aanval. De extra troepen komen er uit voorzorg voor de toegenomen dreiging.

CNN weet dat de extra troepen komen van de Immediate Response Force van de 82e Luchtlandingsdivisie.

Na de protesten voor de Amerikaanse ambassade in Bagdad stuurde Washington al 750 troepen van die eenheid naar de regio. Het klonk toen al dat extra troepenontplooiingen mogelijk waren.

Moord onwettelijk?

Volgens Agnes Callamard, speciaal rapporteur van de VN voor buitengerechtelijke executies, is de dood van Soleimani 'hoogstwaarschijnlijk een schending van het internationaal recht'.

'Wettelijke rechtvaardigingen voor zulke moorden zijn zeer nauwlettend omschreven, en het is moeilijk voor te stellen hoe die kunnen gelden voor deze moorden.'

Het gebruik van drones is volgens Callamard bijna nooit wettelijk buiten de context van actieve vijandelijkheden. Dodelijk geweld rechtvaardigen onder internationaal recht kan enkel als het geweld werd gebruikt om te beschermen tegen een aan imminente bedreiging voor een mensenleven. 'Dat iemand in het verleden betrokken was bij 'terroristische' aanvallen is onvoldoende om een moord op die persoon wettelijk te maken', aldus Callamard. 'De dood lijkt dus veel meer een vergelding voor acties uit het verleden, dan anticiperend op imminente zelfverdediging.'

De VN-expert wijst er in haar tweets ook op dat een ander probleem van buitengerechtelijke executies in het buitenland een gebrek aan toezicht is.

Callamard had ook nog kritiek op de 'heel vage' verklaring die het Pentagon na de aanval publiceerde, en riep de VN en de leiders op 'op te staan' en hun juridische middelen te gebruiken.

In de nacht van donderdag op vrijdag kwam in Bagdad de machtige Iraanse generaal Qassem Soleimani om bij een Amerikaanse aanval. De extra troepen komen er uit voorzorg voor de toegenomen dreiging.CNN weet dat de extra troepen komen van de Immediate Response Force van de 82e Luchtlandingsdivisie. Na de protesten voor de Amerikaanse ambassade in Bagdad stuurde Washington al 750 troepen van die eenheid naar de regio. Het klonk toen al dat extra troepenontplooiingen mogelijk waren. Volgens Agnes Callamard, speciaal rapporteur van de VN voor buitengerechtelijke executies, is de dood van Soleimani 'hoogstwaarschijnlijk een schending van het internationaal recht'. 'Wettelijke rechtvaardigingen voor zulke moorden zijn zeer nauwlettend omschreven, en het is moeilijk voor te stellen hoe die kunnen gelden voor deze moorden.'Het gebruik van drones is volgens Callamard bijna nooit wettelijk buiten de context van actieve vijandelijkheden. Dodelijk geweld rechtvaardigen onder internationaal recht kan enkel als het geweld werd gebruikt om te beschermen tegen een aan imminente bedreiging voor een mensenleven. 'Dat iemand in het verleden betrokken was bij 'terroristische' aanvallen is onvoldoende om een moord op die persoon wettelijk te maken', aldus Callamard. 'De dood lijkt dus veel meer een vergelding voor acties uit het verleden, dan anticiperend op imminente zelfverdediging.' De VN-expert wijst er in haar tweets ook op dat een ander probleem van buitengerechtelijke executies in het buitenland een gebrek aan toezicht is.Callamard had ook nog kritiek op de 'heel vage' verklaring die het Pentagon na de aanval publiceerde, en riep de VN en de leiders op 'op te staan' en hun juridische middelen te gebruiken.