De Verenigde Staten zijn begonnen met de opleiding in Jordanië van gematigde Syrische rebellen. Die worden geacht tegen niet-gematigde rebellen als Islamitische Staat (IS) te vechten. Dat heeft een Amerikaanse functionaris in Washington gezegd op voorwaarde van anonimiteit.

Later volgen nog opleidingen in bondgenoot-landen Turkije, Qatar en Saoedi-Arabië, alle drie soennitische staten die al jaren de anti-Assadopstand in Syrië steunen. Ook IS en het al-Nosrafront (schatplichtig aan al-Qaida) zijn -fundamentalistisch- soennitisch.

500 miljoen dollar

Washington wil jaarlijks ongeveer 5.000 rebellen opleiden. Volgens het Pentagon hebben zich tot dusver 3.750 Syriërs aangeboden.

Het "opleidingsprogramma" wordt door de VS gespijsd met 500 miljoen dollar. De opleidingen zullen door een duizendtal VS-soldaten gegeven worden. (Belga/AVE)

De Verenigde Staten zijn begonnen met de opleiding in Jordanië van gematigde Syrische rebellen. Die worden geacht tegen niet-gematigde rebellen als Islamitische Staat (IS) te vechten. Dat heeft een Amerikaanse functionaris in Washington gezegd op voorwaarde van anonimiteit. Later volgen nog opleidingen in bondgenoot-landen Turkije, Qatar en Saoedi-Arabië, alle drie soennitische staten die al jaren de anti-Assadopstand in Syrië steunen. Ook IS en het al-Nosrafront (schatplichtig aan al-Qaida) zijn -fundamentalistisch- soennitisch.Washington wil jaarlijks ongeveer 5.000 rebellen opleiden. Volgens het Pentagon hebben zich tot dusver 3.750 Syriërs aangeboden. Het "opleidingsprogramma" wordt door de VS gespijsd met 500 miljoen dollar. De opleidingen zullen door een duizendtal VS-soldaten gegeven worden. (Belga/AVE)