'Dit is een belangrijke stap voorwaarts om te zorgen dat ons strafrecht eerlijk en redelijk is', aldus gouverneur Ralph Northam, die zijn handtekening nog moet zetten onder de beslissing.

Virginia is op Texas na de staat waar het meeste doodstraffen werden uitgevoerd, namelijk 113 sinds 1976 (Texas heeft in diezelfde periode 570 mensen terechtgesteld). De laatste executie in Virginia dateert van 2017, toen William Morva een dodelijke injectie kreeg na een schietpartij op een sheriff en een ziekenhuisbewaker.

'Het wordt tijd dat we een einde maken aan deze "machinerie van de dood",' klinkt het in een gezamenlijke verklaring van de gouverneur en de parlementsvoorzitters. 'De doodstraf is geen eerlijk en effectief instrument.'

Levenslang zonder recht op vervroegde vrijlating wordt nu de zwaarste straf in de staat.

Nog 24 staten

Virginia wordt de 23ste Amerikaanse staat waar de doodstraf verboden is, en de eerste van de zuidelijke staten.

De staat is tijdens de voorbije jaren van solide conservatief en Republikeins veranderd in gemengd tot Democratisch. De Democratische meerderheid kreeg tijdens de stemming wel enige Republikeinse steun.

In het algemeen worden er in de VS de laatste tijd veel minder doodstraffen uitgevoerd, vooral omwille van de veranderende publieke opinie. Afgelopen jaar werden er 17 mensen geëxecuteerd. Huidig president Joe Biden was dat niet altijd maar is nu tegen de doodstraf gekant.

Er zijn nu nog 24 staten die de doodstraf wel als straf behouden. In drie staten heeft de gouverneur een moratorium op de doodstraf ingesteld.

'Dit is een belangrijke stap voorwaarts om te zorgen dat ons strafrecht eerlijk en redelijk is', aldus gouverneur Ralph Northam, die zijn handtekening nog moet zetten onder de beslissing.Virginia is op Texas na de staat waar het meeste doodstraffen werden uitgevoerd, namelijk 113 sinds 1976 (Texas heeft in diezelfde periode 570 mensen terechtgesteld). De laatste executie in Virginia dateert van 2017, toen William Morva een dodelijke injectie kreeg na een schietpartij op een sheriff en een ziekenhuisbewaker.'Het wordt tijd dat we een einde maken aan deze "machinerie van de dood",' klinkt het in een gezamenlijke verklaring van de gouverneur en de parlementsvoorzitters. 'De doodstraf is geen eerlijk en effectief instrument.'Levenslang zonder recht op vervroegde vrijlating wordt nu de zwaarste straf in de staat.Virginia wordt de 23ste Amerikaanse staat waar de doodstraf verboden is, en de eerste van de zuidelijke staten.De staat is tijdens de voorbije jaren van solide conservatief en Republikeins veranderd in gemengd tot Democratisch. De Democratische meerderheid kreeg tijdens de stemming wel enige Republikeinse steun.In het algemeen worden er in de VS de laatste tijd veel minder doodstraffen uitgevoerd, vooral omwille van de veranderende publieke opinie. Afgelopen jaar werden er 17 mensen geëxecuteerd. Huidig president Joe Biden was dat niet altijd maar is nu tegen de doodstraf gekant.Er zijn nu nog 24 staten die de doodstraf wel als straf behouden. In drie staten heeft de gouverneur een moratorium op de doodstraf ingesteld.