De verdachte, Ahmed Abu Khattala, zou dit weekeinde tijdens een geheime operatie in Libië zijn gepakt. De voorbereiding voor die operatie heeft naar verluidt maanden in beslag genomen.

Onder vuur

Bij de aanslag op het consulaat op 11 september 2012, precies elf jaar na de aanslagen van Al-Qaeda in New York en Washington D.C., kwamen de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie medewerkers om het leven.

Onder de vlag van een anti-Amerikaanse demonstratie tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims', namen tientallen islamitische strijders het Amerikaanse consulaat onder vuur. Daarbij gebruikten ze raketwerpers, mortieren, granaten en mitrailleurs. Uiteindelijk staken ze het consulaat in brand.

Kritiek

De aanval leidde tot veel kritiek op de Amerikaanse president Barack Obama. Die zou te weinig aandacht hebben gehad voor de veiligheid van Amerikaanse diplomaten. Obama wordt ook verweten dat hij weigerde om de aanslag een terreurdaad te noemen, hoewel hij dat bij zijn eerste commentaar op de situatie wel degelijk deed.

In Washington is er dezer dagen een speciale onderzoekscommissie aan de slag om de aanslag nogmaals uit te pluizen. De Republikeinen blijven hameren op Benghazi, omdat ze er Obama mee in verlegenheid willen brengen. Ze zullen de aanslag wellicht ook gebruiken tegen Hillary Clinton als zij presidentskandidaat wordt. Clinton was minister van Buitenlandse zaken ten tijde van de aanslag. (Elsevier/Tom Reijner/TV)

De verdachte, Ahmed Abu Khattala, zou dit weekeinde tijdens een geheime operatie in Libië zijn gepakt. De voorbereiding voor die operatie heeft naar verluidt maanden in beslag genomen.Bij de aanslag op het consulaat op 11 september 2012, precies elf jaar na de aanslagen van Al-Qaeda in New York en Washington D.C., kwamen de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie medewerkers om het leven.Onder de vlag van een anti-Amerikaanse demonstratie tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims', namen tientallen islamitische strijders het Amerikaanse consulaat onder vuur. Daarbij gebruikten ze raketwerpers, mortieren, granaten en mitrailleurs. Uiteindelijk staken ze het consulaat in brand.De aanval leidde tot veel kritiek op de Amerikaanse president Barack Obama. Die zou te weinig aandacht hebben gehad voor de veiligheid van Amerikaanse diplomaten. Obama wordt ook verweten dat hij weigerde om de aanslag een terreurdaad te noemen, hoewel hij dat bij zijn eerste commentaar op de situatie wel degelijk deed.In Washington is er dezer dagen een speciale onderzoekscommissie aan de slag om de aanslag nogmaals uit te pluizen. De Republikeinen blijven hameren op Benghazi, omdat ze er Obama mee in verlegenheid willen brengen. Ze zullen de aanslag wellicht ook gebruiken tegen Hillary Clinton als zij presidentskandidaat wordt. Clinton was minister van Buitenlandse zaken ten tijde van de aanslag. (Elsevier/Tom Reijner/TV)