VS-sneeuwstorm: duizenden vluchten afgelast, rijverbod in New York

Times Square, hartje New York, enkele uren voor de storm © Reuters

In wat door burgemeester De Blasio van New York werd aangekondigd als ‘een van de zwaarste sneeuwstormen uit de geschiedenis’ werden tot dusver ruim 6.000 vluchten afgelast. Vanaf 23 uur plaatselijke tijd, 5 uur in de Belgische ochtend, mogen geen privéauto’s meer rijden in New York.

De storm, die een zone treft tussen Philadelphia en Boston, en die extreme sneeuwval en ijzige temperaturen dreigt te combineren met extreme wind, zou een gebied met ongeveer 50 miljoen bewoners treffen. In grote delen van die zone is de noodtoestand afgekondigd.

En hoewel de burgemeester van New York het luidst waarschuwde, dreigt de noordelijker gelegen stad Boston het zwaarste weer over zich heen te krijgen. De sneeuwvoorspelling gaat van 30 centimeter voor Philadelphia over ruim een halve meter voor New York tot mogelijks 90 centimeter voor Boston, in de staat Massachussetts. Ook zou de wind aan de kust van die staat harder blazen dan elders, met rukwinden tot 125 kilometer per uur, orkaansterkte.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Evenementen, zoals enkele NBA-wedstrijden, zijn preventief afgelast. Zo rond vijf uur Belgische tijd zou de storm op volle kracht moeten woeden. Op dat moment mogen er in een aantal plaatsen, waaronder de steden New York en Boston, alleen nog hulpvoertuigen rijden. Gouverneur Cuomo van de staat New York zei dat van dat moment in bepaalde districten, waaronder de stad New York, boetes van 300 dollar zullen worden uitgeschreven voor wie zich wel nog met de auto op weg begeeft. De hulpdiensten zullen werk genoeg hebben zonder zich om gestrande chauffeurs te moeten bekommeren, aldus de gouverneur.

Ook preventief werden vele duizenden vluchten geschrapt, zowel vertrekkende als aankomende. Luchtverkeersleiders gaan ervan uit dat het vliegverkeer pas woensdag terug op kruissnelheid komt.

Grote delen van het openbaar vervoer en het openbaar leven zullen dinsdag platliggen, de bewoners wordt aangeraden zo mogelijk binnen te blijven. ‘Blijf van de weg, blijf van de trottoirs, blijf thuis’, aldus de gouverneur van Massachussetts.

In Boston zijn de scholen tot en met woensdag gesloten.

Er wordt gevreesd dat de storm zal leiden tot overstromingen en stroompannes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content