De wet moet nog naar het Huis van Afgevaardigden, en president Barack Obama heeft gezegd dat hij ze met zijn veto wil bemoeilijken, maar de senatoren maken zich sterk dat in deze zaak het veto zal weggestemd worden.

De wet kan niet alleen in het parlement maar ook bij de bevolking op grote steun rekenen.

Tot dusver kunnen Amerikaanse staatsburgers geen proces aanspannen tegen een ander land, of tegen ambtenaren, regeringsleden of goede doelen uit zo'n land.

De Senaat wil dat hierop een uitzondering komt, als zou blijken dat een buitenlandse mogendheid verantwoordelijkheid draagt bij een terreuraanslag op Amerikaanse bodem.

Represailles

Concreet willen nabestaanden van slachtoffers van 11 september 2001 eerst dat de "28 geheime bladzijden" uit het rapport over de terreuraanslag, die volgens eensluidende geruchten de rol van Saudi's belichten, vrijgegeven worden. Als zou blijken dat vertegenwoordigers van het land een rol speelden bij de aanslagen, kunnen zij voor een Amerikaanse rechtbank worden gedaagd.

Obama vindt dat geen goed idee, vreest onder meer represailles tegen Amerikanen in het buitenland, en economische represailles van de Saudi's, en kondigde een veto aan, dat met een twee derde meerderheid in beide huizen kan weggestemd worden.

De Saudi's zijn evenmin blij met de wet. Zij dreigen ermee voor 750 miljard dollar aan bezittingen uit de VS weg te halen als de wet van kracht wordt.

De wet moet nog naar het Huis van Afgevaardigden, en president Barack Obama heeft gezegd dat hij ze met zijn veto wil bemoeilijken, maar de senatoren maken zich sterk dat in deze zaak het veto zal weggestemd worden.De wet kan niet alleen in het parlement maar ook bij de bevolking op grote steun rekenen.Tot dusver kunnen Amerikaanse staatsburgers geen proces aanspannen tegen een ander land, of tegen ambtenaren, regeringsleden of goede doelen uit zo'n land.De Senaat wil dat hierop een uitzondering komt, als zou blijken dat een buitenlandse mogendheid verantwoordelijkheid draagt bij een terreuraanslag op Amerikaanse bodem.Concreet willen nabestaanden van slachtoffers van 11 september 2001 eerst dat de "28 geheime bladzijden" uit het rapport over de terreuraanslag, die volgens eensluidende geruchten de rol van Saudi's belichten, vrijgegeven worden. Als zou blijken dat vertegenwoordigers van het land een rol speelden bij de aanslagen, kunnen zij voor een Amerikaanse rechtbank worden gedaagd.Obama vindt dat geen goed idee, vreest onder meer represailles tegen Amerikanen in het buitenland, en economische represailles van de Saudi's, en kondigde een veto aan, dat met een twee derde meerderheid in beide huizen kan weggestemd worden.De Saudi's zijn evenmin blij met de wet. Zij dreigen ermee voor 750 miljard dollar aan bezittingen uit de VS weg te halen als de wet van kracht wordt.