De Verenigde Staten hebben het socialistische Cuba na 33 jaar van hun terreurlijst geschrapt. Die definitieve beslissing is genomen door minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Het Congres had een bezwaartermijn van 45 dagen tegen deze stap laten verstrijken.

Na 50 jaar

De stap maakt deel uit van de jongste toenadering tussen beide staten na een stilte van meer dan 50 jaar. Midden december hadden de regeringen verrassend aangekondigd hun diplomatieke betrekkingen stapsgewijs te normaliseren.

Op de Amerikaanse lijst van landen die terroristen steunen, staan nu enkel nog Iran, Syrië en Soedan. Cuba werd in 1982 op de lijst geplaatst, onder andere omdat het leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA en de linkse Colombiaanse guerrillagroep FARC onderdak bood. (Belga/WB)

De Verenigde Staten hebben het socialistische Cuba na 33 jaar van hun terreurlijst geschrapt. Die definitieve beslissing is genomen door minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Het Congres had een bezwaartermijn van 45 dagen tegen deze stap laten verstrijken.De stap maakt deel uit van de jongste toenadering tussen beide staten na een stilte van meer dan 50 jaar. Midden december hadden de regeringen verrassend aangekondigd hun diplomatieke betrekkingen stapsgewijs te normaliseren. Op de Amerikaanse lijst van landen die terroristen steunen, staan nu enkel nog Iran, Syrië en Soedan. Cuba werd in 1982 op de lijst geplaatst, onder andere omdat het leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA en de linkse Colombiaanse guerrillagroep FARC onderdak bood. (Belga/WB)