VS schort samenwerking met Rusland in Syrië op

Bewoners zoeken na een bombardement naar overlevenden in de wijk Tariq al-Bab van Aleppo © REUTERS

De Verenigde Staten schort zijn samenwerking met Rusland voor het zoeken naar een diplomatieke oplossing in Syrië op.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft daarvoor twee redenen: het niet verlengen van de een week durende wapenstilstand en Moskous ‘onvermogen’ om het geweld te beëindigen.

‘Dit was geen gemakkelijke beslissing,’ zegt woordvoerder John Kirby in een verklaring van Washington.

Moskou ‘betreurde’ bij monde van woordvoerster Maria Zacharova het Amerikaanse besluit, maar beschuldigde tezelfdertijd Washington ervan de Amerikaanse verantwoordelijkheid voor het Syrie-debacle van zich af te schuiven. Ook electorale overwegingen spelen volgens Rusland een rol.

Spanningen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had er vorige week al mee gedreigd de samenwerking met Rusland te beëindigen. Washington wil dat Moskou een einde maakt aan zijn militaire campagne tegen het door rebellen en terroristen gecontroleerde oostelijke deel van de stad Aleppo. Van zijn kant wil Rusland dat Washington zich aan zijn belofte houdt een duidelijke scheiding te maken tussen – door de VS gesteunde- rebellen en de terroristen.

De Amerikaans-Russische samenwerking over Syrië stond sowieso al op een laag pitje na het VS-bombardement op Syrische regeringstroepen in Deir Ezzor en de prompt door Washington aan Rusland toegeschreven aanval op een humanitair VN-konvooi. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content