VS: Schietpartij op school Oregon is de vierde op een week, 74ste sinds bloedbad Connecticut

Schietpartij in Oregon: de studenten bibberen na. © REUTERS

Bij een schietpartij op een school in de staat Oregon zijn twee doden gevallen. Het is de zoveelste in de VS sinds in 2012 20 kinderen en 6 volwassenen werden afgeknald op het Sandy Hook-schooltje in Connecticut.

De nieuwste moordpartij op school is naar Amerikaanse maatstaven een kleintje. Met ‘slechts’ twee doden haal je nauwelijks nog het nationale nieuws in de VS.

Het incident deed zich voor op een middelbare school nabij Portland, de grootste stad van de staat Oregon, aan de Amerikaanse westkust. De schutter doodde één leerling en werd later zelf dood aangetroffen door de politie. Een leerkracht raakte gewond. De dader gebruikte een jachtgeweer. Wie de schutter en het slachtoffer zijn, is nog niet bekend.

Kinderen afgeslacht

Volgens de actiegroep Everytown for Gun Safety, geciteerd door de website Slate, is het de 74ste keer dat er vuurwapens gebruikt worden op Amerikaanse scholen of universiteiten sinds het bloedbad in de lagere school Sandy Hook in Newtown (Connecticut) op 14 december 2012. Die schietpartij staat in het geheugen gegrift omdat de twintigjarige dader Adam Lanza er onder andere twintig zes- en zevenjarige kinderen afslachtte met semiautomatische vuurwapens.

Het is ook al de vierde keer op zes dagen tijd dat er in de VS een meervoudige schietpartij plaatsgrijpt. Vorige donderdag vielen er één dode en twee gewonden op de Seattle Pacific University in de staat Washington. In Las Vegas (Nevada) doodde een extreemrechts koppel zondag twee politieagenten en een burger vooraleer samen zelfmoord te plegen. Een zwaarbewapende, 48-jarige schutter kwam vrijdag om tijdens een vuurgevecht met de politie vlak voordat hij een slachting zou aanrichten in een gerechtsgebouw vlakbij Atlanta (Georgia). Daarbij raakte één agent gewond.

Wapenwetten

Na het bloedbad in Connecticut probeerde VS-president Barack Obama om het bezit en gebruik van – vooral – semiautomatische aanvalswapens aan banden te leggen in de VS. Elke poging om de wapenwetgeving te verstrengen, liep echter stuk op verzet van de Republikeinse partij en de vuurwapenlobby.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content