VS roepen op tot strengere VN-sancties tegen Noord-Korea

Archief © Getty Images

De Verenigde Staten hebben vrijdag bij de VN-Veiligheidsraad opgeroepen tot strengere internationale sancties tegen Noord-Korea. Aanleiding voor de oproep was de recente lancering door Noord-Korea van een intercontinentale ballistische raket, die groot genoeg is om bijvoorbeeld de VS te bereiken. De Noord-Koreaanse bondgenoten China en Rusland hebben zich echter verzet tegen verscherpte VN-sancties.

De Amerikaanse ambassadrice Linda Thomas-Greenfield wees de Veiligheidsraad op een resolutie uit 2017, waarin de lidstaten zich verplichtten “het sanctieregime bij te werken en te versterken” mocht Noord-Korea een intercontinentale ballistische raket afvuren. “Dat is precies wat er is gebeurd”, zei Thomas-Greenfield. “Dus nu is het tijd om die actie te ondernemen.” Ze had het over “gevaarlijker en gevaarlijker provocaties” door Noord-Korea.

Moskou en Peking sluiten echter elke verstrenging uit. De Chinese ambassadeur Zhang Jun pleite voor een versoepeling “op het gepaste moment”, en de Russische diplomaat Anna Evstigneeva zei te vrezen dat een verstrenging “de Noord-Koreaanse burgers zou bedreigen met onaanvaardbare sociaal-economische en humanitaire problemen”. De laatste keer dat Noord-Korea een dergelijke raket afvuurde, was in november 2017.

De donderdag afgevuurde raket vroeg echter hoger en verder dan alle voorgaande lanceringen van zulke raketten door Pyongyang. In april 2018 formaliseerde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een moratorium op kernproeven en langeafstandsraketten, waarbij hij verklaarde dat zijn doelen waren bereikt en dat zijn land een volledig nucleaire staat was. Toch hield hij donderdag persoonlijk toezicht op de lancering van de raket, die volgens de Noord-Koreaanse staatszender KCNA bedoeld was om ervoor te zorgen dat het land klaar is voor een “langdurige confrontatie” met de VS.

Thomas-Greenfield gaf geen details over het Amerikaanse voorstel om de VN-sancties te versterken, behalve dat die tot doel zouden moeten hebben de financiering voor de verboden wapenprogramma’s van Pyongyang af te sluiten. Kernproeven en het lanceren van ballistische raketten door Noord-Korea zijn al lang verboden door de Veiligheidsraad.

Partner Content