VS: Republikeinse voorman Boehner wil geen schuldencrisis toestaan

Voorzitter van het VS-Huis van Afgevaardigden John Boehner. © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het VS-huis van Afgevaardigden, heeft tegen zijn partijgenoten gezegd dat hij niet zal toestaan dat het land in wanbetaling gaat. Hij wil dat desnoods met Democratische stemmen voorkomen.

Dat meldt de krant The New York Times op gezag van een anoniem Amerikaans parlementslid. Boehener zou zijn waarschuwing geuit hebben in een gesloten vergadering met partijgenoten.

Boehner zou bereid zijn om voor het verhogen van het Amerikaanse ‘schuldplafond’ een wisselmeerderheid van Democraten aangevuld met gematigde Republikeinen te gebruiken. Hij wil op die manier een nieuwe economische crisis voorkomen.

Wisselmeerderheid

Boehner zou daarvoor de zogenaamde ‘Hastert-regel’ willen laten vallen, genaamd naar een van zijn voorgangers, Dennis Hastert. Die luidt dat een Republikeinse Huisvoorzitter wetteksten alleen ter stemming mag voorleggen als hij er vooraf een meerderheid van de Republikeinse meerderheid voor vindt.

In het 435 zetels grote Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zitten 200 Democraten. Een stuk of twintig Republikeinse stemmen zijn dus voldoende om het schuldplafond te verhogen.

Aangenomen wordt dat die in de gematigde rangen van de partij ruimschoots voorhanden zijn. Radicale Tea Party-Republikeinen willen daar niet van weten. Zij willen het schuldplafond gebruiken als hefboom voor de ontmanteling van Obamacare, de nieuwe ziektewet van president Barack Obama.

Economische schade

Het schuldplafond is de wettelijke limiet op de Amerikaanse staatsschuld. Die bedraagt momenteel 16.700 miljard dollar. Dat bedrag zou naar schatting op 17 oktober bereikt worden.

Verhoogt men het schuldplafond niet, dan kan de Amerikaanse regering haar rekeningen niet meer betalen. Dat zou in de een nieuwe recessie in de VS leiden en tot een wereldwijde financiële crisis. Economen waarschuwen dat de economische schade vergelijkbaar zou zijn met de crisis van 2008.

Boehners woordvoerder, Michael Steel, zwakte de woorden van de anonieme Republikein af, maar ontkende ze niet. Het overschrijden van het schuldplafond zou volgens zijn baas “desastreus” zijn voor de Amerikaanse economie, erkende hij. “De voorzitter geeft er altijd de voorkeur aan om wetgeving goed te keuren met en sterke Republikeinse meerderheid”, voegde hij eraan toe.

‘Roekeloos’

De hoogspanning rond het schuldplafond valt samen met de government shutdown in de VS. Ook die sluiting van de federale overheidsdiensten kwam er nadat de Republikeinse meerderheid onder druk van haar Tea Party-vleugel weigerde om een voorlopige begroting goed te keuren tenzij Obama zijn ziektewet zou uitstellen of uithollen.

Terwijl 800.000 ambtenaren technisch werkloos zijn en de overheidsdiensten gesloten blijven voor de burgers, wordt er in Washington voorlopig niet onderhandeld tussen beide partijen. Een oplossing voor de impasse is nog niet in zicht. President Obama riep de Republikeinen donderdag nogmaals op om de “roekeloze” shutdown te beëindigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content