VS: Republikeinse favoriet voor Witte Huis in steeds nauwere schoentjes

Gouverneur van New Jersey Chris Christie. © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de VS-staat New Jersey breidt ‘Bridge-gate’, het schandaal rond gouverneur Chris Christie, zich uit. Dat kan hem in 2016 de Republikeinse presidentiële nominatie en zelfs het Witte Huis kosten.

Het schandaal draait rond de dagenlange sluiting van een deel van de George Washington-brug tussen New Jersey en New York City in volle verkiezingscampagne vorig jaar. Die brug is de drukste ter wereld. De sluiting zorgde voor dagenlange verkeerschaos. Eén vrouw overleed aan een hartaanval, mogelijk omdat de ambulance niet tijdig bij haar kon komen.

De file werd eerst verkocht als het gevolg van een verkeersstudie. Recent werd duidelijk dat het om een politieke afrekening ging. Medewerkers van gouverneur Christie hadden de files georkestreerd om de burgemeester van de gemeente Fort Lee (naast de brug) te straffen. Die had geweigerd om Christie’s herverkiezingscampagne te steunen.

Christie zelf verklaarde enkele weken terug nog met de hand op het hart dat hij van niks wist. Nu duiken er voor het eerst goede aanwijzingen op dat hij wel op de hoogte was. Als bewezen wordt dat hij gelogen heeft, kan dat niet alleen hem het gouverneurschap van New Jersey kosten, maar ook de Republikeinse partij haar beste kans om het Witte Huis te heroveren in 2016.

‘Tijd voor verkeersproblemen’

De nieuwste onthullingen over Bridge-gate staan in de krant The New York Times. Die legde de hand op een brief waarin één van Christie’s eigen politieke bondgenoten zegt dat “bewijs bestaat” dat Christie op het moment van de problemen met de brug wist dat de rijvakken door zijn medewerkers gesloten waren.

Het gaat om David Wildstein, een jeugdvriend van Christie die werkt voor het havenbedrijf van New Jersey, dat de brug uitbaat. Hij is de man die van Christie’s adjunct-kabinetschef Bridget Anne Kelly het bevel kreeg om een deel van de brug te sluiten. “Tijd voor verkeersproblemen in Fort Lee”, schreef Kelly in een ondertussen uitgelekte e-mail.

Op een persconferentie in januari maakte Christie bekend dat hij Kelly op staande voet ontslagen had. Hij verweet haar ‘domheid’ en zei dat hem belogen had. Christie stelde dat hij pas achteraf, toen hij er in de kranten over las, gehoord had over de sluiting van de rijvakken op de George Washington-brug en dat hij ook toen dacht dat het om een verkeersstudie ging.

Als blijkt dat Christie loog, dan wachten hem niet alleen politieke, maar ook juridische problemen. De sluiting van de George Washington-brug, een van de voornaamste invalswegen naar Manhattan, zorgde voor economische schade en bracht ook mensen in gevaar, vanwege de hinder voor de hulpdiensten. Opdoffer

Christie stelt in een summiere eerste reactie dat Wildstein niet aangeeft dat Christie vooráf van de sluiting wist. De gouverneur kan zich de komende dagen verstoppen achter de Super Bowl, de finale van het American football, die in New Jersey doorgaat en alle media-aandacht opeist.

In ieder geval zit hij met een politieke strop. Zijn cijfers in de peilingen stortten de laatste weken in. In het deelstaatsparlement is een onderzoek tegen hem aan de gang. Ondertussen gaan verhalen dat hij ook herstelfondsen voor orkaan Sandy vorig jaar gebruikte om politieke vrienden te belonen en tegenstanders te straffen.

Als Christie ten onder gaat, is dat een opdoffer voor de Republikeinse partij. Met zijn recht voor de raapse stijl en zijn gematigde imago werd Christie alom genoemd als een potentiële presidentskandidaat.

In New Jersey kreeg hij bovendien veel stemmen van leden van etnische minderheden. Dat is een deel van het kiespubliek waar de Republikeinen het steeds moeilijker mee krijgen, maar dat ze wel absoluut nodig hebben als ze in een steeds veelkleuriger Amerika aanspraak willen blijven maken op het Witte Huis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content