VS: Republikeinen en Democraten maken begrotingsdeal

Paul Ryan (L) en Patty Murray © REUTERS

In Washington zijn Democratische en Republikeinse onderhandelaars erin geslaagd om een akkoord te maken over de begroting. Of dat ook goedgekeurd raakt, is verre van zeker.

Het akkoord werd aangekondigd door de Republikeinse Volksvertegenwoordiger Paul Ryan een de Democratische Senator Patty Murray, die als hoofonderhandelaars optraden voor hun partijen.

Het is de eerste keer sinds 2011 dat beide partijen tot een begrotingsakkoord komen zonder dat daar al te veel drama mee gepaard gaat. Door de opeenvolging van begrotingscrises flirtte de VS laatste paar jaar twee keer met een betalingscrisis op de overheidsschuld. In oktober leidde dat tot een twee weken lange ‘government shutdown’, een sluiting van de federale overheid.

Het compromis dat in oktober te elfder ure gemaakt werd, stipuleerde dat een speciale parlementaire commissie in december een akkoord op langere termijn zou uitwerken. Anders zouden de overheidsdiensten midden januari opnieuw dicht moeten. Zo is nu geschied.

“We zijn door muur tussen beide partijen en door de blokkering gebroken, zei Patty Murray. “We hebben een budgetcompromis dat een shutdown in januari zal afwenden.”

Werkloosheidsuitkeringen

Het nieuwe compromis moet vooral de pijn van de ‘sequester’ verzachten. Dat was een draconische pakket van besparingen op alle overheidsdiensten dat uit de bus kwam bij een vorige begrotingscrisis. Volgens economen vertraagden die besparingen merkbaar de economische groei in de VS.

Voor 65 miljard dollar aan uitgaven die door de sequester waren weggesneden, worden hersteld. Dat moet onder andere het leger ten goede komen. Dat zou in 2014 hard getroffen worden door de sequester-beparingen. Tegelijkertijd werd er 25 miljard dollar gevonden in Medicare, de openbare ziekteverzekering voor gepensioneerden.

Wat niet in het akkoord zit, is een verlenging van de werkloosheidsuitkeringen. Een miljoen Amerikanen dreigen in januari hun uitkering te verliezen. president Barack Obama en de Democratische partij willen dat voorkomen. Met nog een paar parlementaire werkdagen te gaan voor de deadline van 31 december stellen ze dat ze blijven proberen om de Republikeinen te overtuigen.

Nog geen gedane zaak

In elk geval moet het nieuwe akkoord nog goedgekeurd worden in het Congres. Dat kan wellicht met een combinatie van Democratische en Republikeinse stemmen in het Huis van Afgevaardigden, maar een helemaal uitgemaakte zaak is het niet.

Een aantal Republikeinse parlementsleden gaven al aan dat ze de deal niet zien zitten. Toen de contouren de voorbije dagen duidelijk werden, stuurden een stuk of twintig Tea Part-sympathisanten in het Huis een open brief aan voorzitter John Boehner om verzet aan te tekenen. Ook Mitch McConnell, de Republikeinse minderheidsleider in de Senaat, liet al horend at hij de sequester eigenlijk niet kwijt wil.

Dreigementen

Onheilspellender nog voor Republikeinse parlementsleden zijn de kapitaalkrachtige groepen uit de achterban die niet van een compromis willen weten. Daaronder Heritage Action, de politieke afdelingen van de invloedrijke rechtse thinktank Heritage Foundation, en – voral – Americans for Prosperity.

Americans for Prosperity is de politieke actiegroep van de schatrijke industriëlen Charles en David Koch. Het zet zijn dollars en organisatorisch vermogen onder andere in om Tea Party-kandidaten te steunen die bij voorverkiezingen opkomen tegen mandatarissen die van de zuivere lijn afwijken.

“Wie stemt voor het verhogen van de uitgaven boven sequester-niveau zullen wij daarvoor aansprakelijk houden”, dreigde Tim Phillips, de voorzitter van Amercians for Prosperity, in de krant The Washington Post.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content