De regering had de universiteit uit New Haven (Connecticut) al gewaarschuwd voor een komende rechtszaak. Yale had toen gezegd dat zij niet zou stoppen met het 'afkomst-gevoelige' aanmeldingsproces. De universiteit behoort tot de top van privé-universiteiten in de Verenigde Staten.

De rechtszaak lijkt onderdeel te zijn van de campagne van president Donald Trump tegen het diversiteitsbeleid van universiteiten. Het hoger onderwijs probeert de jarenlange discriminatie van de zwarte gemeenschap aan te pakken. Twee jaar geleden startte Justitie al een onderzoek naar het beleid van universiteit Harvard en vorige maand kondigde het ministerie van Onderwijs een onderzoek aan naar de universiteit van Princeton.

'Ongegronde conclusies'

De regering vindt dat Yale burgerrechten schendt door etniciteit en afkomst als bepalende factor te gebruiken bij het aannemen van nieuwe studenten. Yale zegt dat het toelatingsproces eerlijk en rechtmatig is. Er wordt ook benadrukt dat de afkomst slechts een van de vele elementen is waarmee rekening wordt gehouden in een grondige procedure. 'Ik wil hier duidelijk in zijn: Yale discrimineert geen enkele kandidaat op basis van rast of etniciteit', zegt voorzitter Peter Salovey aan de krant New York Times. De beschuldiging van het ministerie van Justitie is volgens hem gebaseerd op 'onnauwkeurige statistieken en ongegronde conclusies'. 'Het toelatingsbeleid van Yale zal niet veranderen op basis van deze ongegronde rechtszaak. Wij kijken ernaar uit om ons beleid voor de rechtbank te verdedigen', zo zei hij nog.

De regering had de universiteit uit New Haven (Connecticut) al gewaarschuwd voor een komende rechtszaak. Yale had toen gezegd dat zij niet zou stoppen met het 'afkomst-gevoelige' aanmeldingsproces. De universiteit behoort tot de top van privé-universiteiten in de Verenigde Staten. De rechtszaak lijkt onderdeel te zijn van de campagne van president Donald Trump tegen het diversiteitsbeleid van universiteiten. Het hoger onderwijs probeert de jarenlange discriminatie van de zwarte gemeenschap aan te pakken. Twee jaar geleden startte Justitie al een onderzoek naar het beleid van universiteit Harvard en vorige maand kondigde het ministerie van Onderwijs een onderzoek aan naar de universiteit van Princeton. De regering vindt dat Yale burgerrechten schendt door etniciteit en afkomst als bepalende factor te gebruiken bij het aannemen van nieuwe studenten. Yale zegt dat het toelatingsproces eerlijk en rechtmatig is. Er wordt ook benadrukt dat de afkomst slechts een van de vele elementen is waarmee rekening wordt gehouden in een grondige procedure. 'Ik wil hier duidelijk in zijn: Yale discrimineert geen enkele kandidaat op basis van rast of etniciteit', zegt voorzitter Peter Salovey aan de krant New York Times. De beschuldiging van het ministerie van Justitie is volgens hem gebaseerd op 'onnauwkeurige statistieken en ongegronde conclusies'. 'Het toelatingsbeleid van Yale zal niet veranderen op basis van deze ongegronde rechtszaak. Wij kijken ernaar uit om ons beleid voor de rechtbank te verdedigen', zo zei hij nog.