VS: Rechter blokkeert Voter ID-wet in Pennsylvania

03/10/12 om 05:53 - Bijgewerkt om 05:53

Een rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft de inwerkingtreding opgeschort van een nieuwe wet die kiezers verplicht om een identiteitsbewijs met foto voor te leggen.

VS: Rechter blokkeert Voter ID-wet in Pennsylvania

© Reuters

Rechter Robert Simpson blokkeerde de inwerkingtreding van de 'Voter ID'- wet tot de presidentsverkiezingen van 6 november. Daardoor kunnen kiezers ook zonder identiteitsbewijs met foto deelnemen aan de stembusgang.

Tegenstanders argumenteerden dat de wet het moeilijker zou maken voor leden van etnische minderheden om te stemmen. Dat zou vooral de Republikeinen ten goede komen, want minderheden - en dan vooral zwarte Amerikanen - stemmen in grote meerderheid voor de Democraten.

Opvallend: Pennsylvania en een reks andere staten die met nieuwe Voter ID-wetten uitpakken, worden geleid door Republikeinen.

Goed nieuws voor Obama

De beslissing van de rechter in Pennsylviana, een belangrijke 'swing state' in de verkiezingsslag, wordt dan ook aanzien als goed nieuws voor het Democratische kamp van president Barack Obama. In Texas, Georgia en vijftien andere, voornamelijk zuidelijke staten zijn gelijkaardige wetten gestemd. In sommige staten zijn die vervolgens geblokkeerd door justitie.

Voorstanders, zoals Tom Corbett, de Republikeinse gouverneur van Pennsylvania, stellen dat Voter ID-wetten helpen om kiesfraude te bestrijden. Tegenstanders opperen echter dat fraude met onbestaande kiezers niet of nauwelijks voorkomt in de Verenigde Staten. (Belga/TV)

Onze partners