De Amerikaanse regering wilde vanaf 22 september dergelijke afbeeldingen op pakjes verplichten om rokers te ontmoedigen, zoals dat ook al in andere landen gebeurt. Maar het federale hof van beroep van Washington besliste met twee stemmen tegen één dat zulke afbeeldingen "veel verder gaan dan de informatie die aan verbruikers verstrekt moet worden".

Vrije meningsuiting

De tabaksindustrie had klacht ingediend tegen het Amerikaanse Voedsel- en Geneesmiddelenbureau FDA. De sigarettenproducenten voerden aan dat de verplichting ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting die door het eerste amendement op de Amerikaanse grondwet wordt gegarandeerd.

Rechter Janice Rogers Brown benadrukte dat de regering "mag beslissen om verbruikers te informeren over de risico's van gevaarlijke producten" maar "in dit geval stelt zich de vraag of de regering de industrie mag verplichten veel verder te gaan dan het verstrekken van eenvoudige feitelijke informatie ten nadele van hun eigen economische belangen."

Australië

De rechter vond ook dat het FDA niet voldoende had aangetoond dat dergelijke foto's voor een daling van het aantal rokers zorgen. Het dossier kan nu nog naar het Amerikaanse Hooggerechtshof. De beslissing van het hof in Washington komt er negen dagen nadat de tabaksindustrie in Australië een gelijkaardig proces verloor. (Belga/TV)

De Amerikaanse regering wilde vanaf 22 september dergelijke afbeeldingen op pakjes verplichten om rokers te ontmoedigen, zoals dat ook al in andere landen gebeurt. Maar het federale hof van beroep van Washington besliste met twee stemmen tegen één dat zulke afbeeldingen "veel verder gaan dan de informatie die aan verbruikers verstrekt moet worden".Vrije meningsuiting De tabaksindustrie had klacht ingediend tegen het Amerikaanse Voedsel- en Geneesmiddelenbureau FDA. De sigarettenproducenten voerden aan dat de verplichting ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting die door het eerste amendement op de Amerikaanse grondwet wordt gegarandeerd. Rechter Janice Rogers Brown benadrukte dat de regering "mag beslissen om verbruikers te informeren over de risico's van gevaarlijke producten" maar "in dit geval stelt zich de vraag of de regering de industrie mag verplichten veel verder te gaan dan het verstrekken van eenvoudige feitelijke informatie ten nadele van hun eigen economische belangen."Australië De rechter vond ook dat het FDA niet voldoende had aangetoond dat dergelijke foto's voor een daling van het aantal rokers zorgen. Het dossier kan nu nog naar het Amerikaanse Hooggerechtshof. De beslissing van het hof in Washington komt er negen dagen nadat de tabaksindustrie in Australië een gelijkaardig proces verloor. (Belga/TV)