VS-presidentskandidaten bekvechten over Benghazi

© Reuters

Volgens de Republikein Mitt Romney weigert Barack Obama de waarheid te spreken over de dodelijk aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi (Libië).

Bij de aanval op 11 september kwamen VS-ambassadeur in Libië Christopher Stevens en drie andere Amerikanen om. Eerst leek het niet meer dan een uit de hand gelopen demonstratie tegen de ant-islamfilm ‘Innocence of Muslims’ (in de weken die volgden vielen bij protesten in een reeks andere moslimlanden tientallen doden). Sindsdien zijn er steeds meer aanwijzingen opgedoken dat in Benghazi een doelgerichte terroristische aanslag plaatsvond.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney stelt nu dat de regering Obama dat om politieke redenen verzweeg en dat Washington vragen om meer beveiliging van de Amerikaanse diplomatieke posten in Libië in de wind sloeg, ondanks aanwijzingen dat met Al-Qaeda gelieerde extremisten gewelddadige plannen hadden.

Debat

De aanval in Benghazi zorgde dinsdag voor een verhitte discussie tijdens het verkiezingsdebat tussen vicepresident Joe Biden en Romney’s running mate Paul Ryan. Ryan stelde dat de regering Obama gefaald had en dat Benghazi tekenend is voor de zwakte van Obama’s buitenlands beleid.

Biden hield vol dat het Witte Huis voor de moordpartij geen weet had van terreurplannen. “Dat is exact wat ons verteld was door de inlichtingendiensten.”

Voor Mitt Romney is dat onvoldoende. “De vicepresident sprak de getuigenissen van functionarissen van Buitenlandse Zaken rechtsreeks tegen”, zei hij. “Amerikaanse burgers hebben het recht om precies te weten wat er gebeurd is.”

Geen gewapend kamp

Op een hoorzitting deze week in het Amerikaanse parlement stelden diplomatieke veiligheidslui inderdaad dat ze om versterking gevraagd hadden, maar dat die vraag in Washington was afgewezen – een claim die Buitenlandse Zaken moest erkennen.

Dat was problematisch voor het Obama-kamp, want op het debat had Biden gezegd: “We wisten niet dat ze meer beveiliging wilden.”

De regering liet echter weten dat het Witte Huis van niks wist omdat de informatie bij Buitenlandse zaken was blijven hangen. Witte Huis-woordvoerder Jay Carney veroordeelde Romney voor zijn “inspanning om dit te politiseren en er een campagnepunt van te maken.”

Volgens de krant The New York Times waren de vragen om meer beveiliging bestemd voor de VS-ambassade in Triopoli en niet voor het consulaat in Benghazi. “Voor een dodelijk aanval van dit kaliber zouden we nooit genoeg vuurkracht hebben”, zei viceminister van Buitenlandse Zaken Patrick F. Kennedy. “We zijn geen gewapend kamp.”

Spierballen

De affaire Benghazi ligt politiek gevoelig omdat ze Romney de kans geeft om een deuk te maken in Obama’s imago qua buitenlands beleid. Traditioneel is een dat een Republikeinse sterkte, maar sinds Amerikaanse special forces op Obama’s bevel Al-Qaedaleider Osama bin Laden doodden, is het de Democratische president die met de spierballen kan rollen.

Benghazi komt zo goed als zeker weer ter sprake op het volgende debat tussen Obama en Romney. Dat gaat komende dinsdag door in Hempstead, New York. Onderwerp van gesprek is buitenlands beleid. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content