VS: politici krijgen indigestie van de mazelen

Gouverneur Christie (midden) en zijn echtgenote Mary Pat Christie op lunchbezoek bij de Britse minister van Financiën George Osborne © Reuters

Eén Republikeinse presidentskandidaat is zo goed als ondergedoken om vragen over de mazelen te vermijden. Hij was eerst tegen algemene vaccinatie, dan voor, en nu twijfelt hij zo hard dat hij tijdens een promotietoer door Groot-Brittannië afziet van promotie, en zijn persevenementen heeft afgezegd.

Er zijn in januari 101 gevallen van de mazelen vastgesteld in de VS, in vele gevallen te linken aan een bezoek aan Disneyland, waar er even een aard van besmetting was.

In 2000 waren de VS mazelvrij maar sindsdiens is de ziekte weer in opmars. Vorig jaar waren er enkele tientallen aarden van besmetting, in een geval met enkele honderden gevallen (in Amish gebied).

De trend is dat er de voorbije jaren gestaag meer gevallen van de ziekte opduiken en dat minder kinderen ertegen gevaccineerd worden. Het algemeen niveau van vaccinatie blijft hoog, op ongeveer 91 procent van de kinderen, maar plaatselijk en in bepaalde bevolkingsgroepen daalt het merkelijk. De tendens tegen vaccinatie komt zowel voor bij links als bij rechts – bij links vaak op basis onder meer van een frauduleus gebleken onderzoek uit 1998 naar het verband tussen autisme en vaccinatie, bij rechts eerder op basis van een wantrouwen tegen alles wat door de overheid wordt opgelegd of aangeprezen.

De wet laat ouders doorgaans vrij (er zijn verschillen per staat) maar daar staat tegenover dat bijvoorbeeld scholen vaak vaccinatie eisen. De scholen verlenen uitzonderingen op basis van religieuze of andere motivatie. En zowel in conservatieve gebieden, als in progressieve landsdelen zoals Californië, worden dergelijke uitzonderingen vaak toegestaan.

Partijgebonden twijfel

Volgens onderzoek dat door The New York Times wordt geciteerd, was er in 2009 nog geen verschil tussen de twee grote partijen, in beide groepen vond 71 procent dat kinderen algemeen gevaccineerd moesten worden. Nu is dat bij Democraten gestegen tot 76 procent terwijl het bij Republikeinen is ingezakt tot 65 procent.

Wat ooit een win-win was, het leven van het kind wordt beveiligd en de maatschappij wordt er ook veiliger van, wordt door een toenemende groep Republikeinen niet meer als dusdanig aanvaard. En zo komen met name Republikeinse presidentskandidaten in aanraking met wat The New York Times noemt “een oud probleem”: hoe om te gaan met een kwestie die onder wetenschappers quasi unaniem omarmd wordt maar die door de Republikeinse achterban nog niet is aanvaard.

Om met een dergelijk probleem om te gaan ontwikkelen sommige Republikeinse presidentskandidaten adembenemend bochtenwerk. Neem Chris Christie, de 52-jarige Republikeinse gouverneur van New Jersey, die eind vorig jaar in het nieuws kwam omdat hij een verpleegster die terugkeerde uit ebolagebied ongeveer haar hele vakantie in quarantaine wilde laten doorbrengen, hoewel er volgens wetenschappers geen enkel gevaar bestond dat ze de ziekte zou overdragen. Tijdens de gouverneurscampagne had hij sympathie getoond voor ouders die hun kinderen niet lieten vaccineren. Nu er echter ziekte dreigt, neigde hij eerst naar vaccinatie (zijn kinderen zijn gevaccineerd, “daden spreken luider dan woorden”) om even later te preciseren dat er hoe dan ook marge moest zijn voor de mening van de ouders. Toen journalisten het niet langer begrepen, liet hij zijn woordvoerder een mededeling versturen: “Om duidelijk te zijn: de gouverneur gelooft dat vaccins een belangrijke bescherming van de volksgezondheid bieden en met een ziekte als mazelen is er geen twijfel dat kinderen gevaccineerd zouden moeten worden. Tegelijk hebben verschillende staten verschillende graden van vaccinatie nodig, en dat is de reden waarom hij een evenwicht bepleitte tussen wat het mandaat van de overheid moet zijn”. Een evenwicht tussen wat? Verschillende graden van vaccinatie?

Ouderlijk bezit

Het was een mededeling die alles probeerde te zijn voor iedereen, en dus het tegenovergestelde werd. Bovendien lichtte de New York Times een tipje van de sluier over de nogal uit de pan swingende reiskosten van Christie, en hoe die onder meer door de koning van Jordanië worden betaald.

Dinsdag had Christie verschillende afspraken met toppolitici in Londen, die hem geloofwaardigheid moesten geven als kandidaatn, en zou hij twee keer de pers te woord staan. De persontmoetingen werden prompt afgelast. Zijn gooi naar het presidentskandidaat zou wel eens niet ver kunnen reiken.

Een andere gedoodverfde presidentskandidaat, de libertaire Republikein Rand Paul, een arts die zelf zijn kinderen heeft laten vaccineren, kwam tot de uitspraak dat de staat de kinderen niet bezit, “ouders bezitten hun kinderen”. Ook niet de gelukkigste uitspraak. Ooit verklaarde hij dat verplichte vaccinatie een teken is van de staat van beleg.

De titel van het artikel in de LA Times over de mazelenkwestie luidde: ‘Republikeinse presidentskandidaten krijgen indigestie van het mazelvaccin’.

Een aantal Republikeinen die genoemd worden als presidentskandidaat lieten weten dat ze gewoon voor algemene vaccinatie zijn.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dan hadden de Democraten het makkelijker, hoewel zowel president Obama als de gedoodverfde presidentskandidaat Hillary Clinton in het verleden sympathie hebben getoond voor ouders die twijfelden aan de raadzaamheid van vaccinaties, steunden ze dit keer voor de volle honderd procent de vaccinatie. Hillary (of haar woordvoerder) verwoordde het het snedigst: “De wetenschap is duidelijk: de aarde is rond, de hemel is blauw, en vaccins werken. Laten we al onze kinderen beschermen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content