Het voorstel van het door Democraten beheerste Huis in Washington zou de federale Justitie ontdoen van de verplichting deze softdrugs in het vizier te houden en mogelijk leiden tot het schrappen van talrijke strafbladen van mensen die door federale rechters zijn veroordeeld wegens delicten rond wiet of hasj. Bijna alle Democraten stemden voor en zij kregen gezelschap van een handvol Republikeinen. De stemming zou de aankomende Democratische president Joe Biden kunnen aanzetten tot actie op dit gebied.

In de door de Republikeinen gedomineerde Senaat, de andere kamer van het Congres, is nog geen meerderheid voor deze stap in zicht. Zowel Biden als zijn vicepresident Kamala Harris heeft een loopbaan achter zich waarin ze erg 'tough-on-crime' (hard tegen de misdaad) zijn geweest, maar Biden nam in de jongste campagne voor het presidentschap dit jaar veel gematigder standpunten in. Harris is ook voorstander van legalisering van softdrugs. Ze heeft beklemtoond dat de veroordelingen wegens relatief lichte vergrijpen die met marihuana te maken hadden, het leven van de veroordeelden, vooral zwarten (ze hebben 3 keer meer kans op veroordelingen wegens softdrugs dan witte medeburgers), buitensporig veel schade hebben berokkend. Een aantal staten is zelf al overgegaan tot legalisering van marihuana.

Het voorstel van het door Democraten beheerste Huis in Washington zou de federale Justitie ontdoen van de verplichting deze softdrugs in het vizier te houden en mogelijk leiden tot het schrappen van talrijke strafbladen van mensen die door federale rechters zijn veroordeeld wegens delicten rond wiet of hasj. Bijna alle Democraten stemden voor en zij kregen gezelschap van een handvol Republikeinen. De stemming zou de aankomende Democratische president Joe Biden kunnen aanzetten tot actie op dit gebied. In de door de Republikeinen gedomineerde Senaat, de andere kamer van het Congres, is nog geen meerderheid voor deze stap in zicht. Zowel Biden als zijn vicepresident Kamala Harris heeft een loopbaan achter zich waarin ze erg 'tough-on-crime' (hard tegen de misdaad) zijn geweest, maar Biden nam in de jongste campagne voor het presidentschap dit jaar veel gematigder standpunten in. Harris is ook voorstander van legalisering van softdrugs. Ze heeft beklemtoond dat de veroordelingen wegens relatief lichte vergrijpen die met marihuana te maken hadden, het leven van de veroordeelden, vooral zwarten (ze hebben 3 keer meer kans op veroordelingen wegens softdrugs dan witte medeburgers), buitensporig veel schade hebben berokkend. Een aantal staten is zelf al overgegaan tot legalisering van marihuana.