VS-parlement krijgt stemming over Iran-deal

Bob Corker, de Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken © REUTERS

Het Amerikaanse Congres zal zijn zegje kunnen doen over de nucleaire deal met Iran. De Senaatscommissie Buitenlandse Zaken keurde hierover een wetswijziging unaniem goed, die ook voor het Witte Huis aanvaardbaar is.

Eerder deze maand kwamen de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland met Iran overeen om de gesprekken over een atoomprogramma voor het land tegen 30 juni te finaliseren. Als het zover komt, zouden de sancties tegen Iran versoepeld worden. Maar vele Amerikaanse Republikeinen en enkele Democraten maken zich zorgen over dat akkoord dat, vinden ze, voorgelegd moet worden aan een stemming. President Obama en het Witte Huis vonden dat het akkoord zijn bevoegdheid is en dat het Congres zich enkel kan uitspreken over het behoud of het opheffen van de door het Congres gestemde economische sancties.

Controles

Volgens het nieuwe akkoord zal de president het volledige akkoord, samen met geheime documenten, voorleggen aan het parlement. Dat kan beslissen het akkoord binnen de dertig dagen aan de Senaat ter stemming voor te leggen. Daar zou het met 60 stemmen (van 100) verworpen kunnen worden.

Als de Senaat beslist het akkoord te verwerpen, kan de president binnen 12 dagen zijn veto uitspreken, waarna de Senaat een tweederde meerderheid nodig heeft om dat veto te doorbreken (67 stemmen). De sancties worden pas opgeheven als dit proces is doorlopen, en als er geen tweederde meerderheid tegen is. “Als de regering geen 34 senatoren uit beide partijen kan overtuigen dat dit een waardevol akkoord is, dan is het echt een slechte overeenkomst”, aldus Christopher Coons, een Democratische senator in de commissie Buitenlandse Zaken.

Het Congres krijgt vervolgens een rol bij het controleren van het akkoord. Tegelijk verbindt het er zich toe niet langer andere eisen te koppelen aan dit akkoord. Eerder werd door sommige Republikeinen geëist dat Iran zijn steun aan terreurbewegingen zou stopzetten, en Israël zou erkennen, alvorens er sprake kon zijn van een akkoord.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content