VS: Obama krijgt ultieme voorzet van Bill Clinton

© Reuters

Op de Democratische Conventie in North Carolina nam Bill Clinton een uur lang de verdediging van Barack Obama op zich. Hij riep Amerika op om Obama’s ‘contract te hernieuwen’.

Ex-president Clinton sprak een uur lang en maakte van de gelegenheid gebruik om uit te leggen waarom Amerika volgens hem vandaag wel degelijk beter af is dan vier jaar terug.

“De belangrijkste vraag is: in wat voor een land wilt leven?”, zei Clinton. “Als u een ‘ieder voor zich en alles voor de winnaars’-samenleving wil, dan moet u voor de Republikeinse kandidaten stemmen. Als u een land wil met gedeelde welvaart en verantwoordelijkheid, een ‘allemaal samen’-maatschappij, dan moet u stemmen voor Barack Obama en Joe Biden.”

Schade repareren

Clinton haalde bij momenten hard uit naar de Republikeinen. “Hoewel ik vaak van mening verschil met de Republikeinen, heb ik hen nooit leren haten op dezelfde manier waarop de extreme rechterzijde die hun partij controleert president Obama en de Democraten lijkt te haten.”

Clinton, die president was tijdens de boom van de jaren negentig, herinnerde eraan dat ook hij begon met een slabakkende economie en dat zijn beleid pas tijdens zijn tweede ambtstermijn vruchten afwierp.

“President Obama begon met een veel zwakkere economie dan ik”, zei hij. “Geen enkele president – niet ik of eender wie van mijn voorgangers – had de schade kunnen repareren op slechts vier jaar. Maar de omstandigheden zijn aan het verbeteren en als u het contract van de president hernieuwt, dan zal u dat voelen.”

Beenharde kritiek

Bill Clinton en Barack Obama zijn niet altijd vrienden geweest. Tijdens de presidentiële voorverkiezingen van 2008, toen Obama het opnam tegen zijn vrouw Hillary, leverde de ex-president zelfs beenharde kritiek op hem.

Nu was het echter Clinton die Obama een ultieme voorzet gaf door zijn naam officieel ter nominatie voor te leggenen en uur lang de verdediging van zijn beleid op zich te nemen.

Clintons speech werd gevolgd door de ‘roll call’, de procedurele stemming die resulteert in een nieuwe nominatie voor Obama. De president aanvaardt die nominatie donderdag op de derde en laatste dag van de Democratisch Conventie, met zijn eigen verkiezingsspeech.

Eindsprint

U de Conventies er zo goed als helemaal op zitten, is de eindsprint in de Amerikaanse presidentscampagne echt van start. Het wachten is nu op de peilingen die zullen aantonen of Barack Obama aan zijn Conventie al dan niet een ‘bounce’ zal overhouden – een opwaartse knik in zijn populariteit.

Het eerste debat tussen Barack Obama en zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney vindt plaats op 3 oktober. De Amerikanen gaan naar de stembus op 6 november. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content