VS-ministerie levert vernietigende kritiek op Hillary Clinton en haar e-mails

Hillary Clinton checkt haar mail tijdens een vlucht in 2011 © REUTERS
Rudi Rotthier

Een scherp rapport van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken weerlegt een serie beweringen van Hillary Clinton: ze vroeg en kreeg als minister nooit toestemming om haar eigen e-mailsysteem te gebruiken, ze gaf niet al haar mails ter inzage, en er waren wel degelijk veiligheidsrisico’s.

Als minister van Buitenlandse Zaken had Hillary Clinton tussen 2009 en 2013 haar eigen e-mailsysteem en haar eigen server gebruikt, ook voor al haar werkmails. Ze gebruikte daarvoor de server die ze deelde met haar echtgenoot, ex-president Bill Clinton.

Dat werd vorig voorjaar door The New York Times uitgebracht, net voor Clinton haar kandidatuur voor het presidentschap officieel bekendmaakte.

In reactie op die onthulling werden allerlei onderzoeken gestart. Het FBI voert momenteel een crimineel onderzoek, en in een 83 pagina’s tellend rapport spreekt het ministerie van Buitenlandse Zaken zich nu over de affaire uit.

Hillary Clinton heeft wijzigende verklaringen gegeven voor haar gebruik van een eigen systeem, tegen de officiële politiek in van haar eigen ministerie. Ze deed het voor het gemak, zei ze onder meer. Haar BlackBerry gaf haar maar de mogelijkheid om één e-adres in de gaten houden.

‘Colin Powell deed het ook, maar onder andere regels’

De bewering van Clinton dat het gebruik van haar eigen systeem “toegestaan” was, en dat haar voorgangers zich op gelijke wijze hadden bediend van een privé-systeem, spreekt het rapport van haar gewezen ministerie tegen.

Ze had, aldus dat rapport, “de verplichting om haar gebruik van een privémailsysteem voor werk te bespreken” met ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de archivering en de beveiliging, maar de onderzoekers van het rapport “hebben geen bewijs gevonden” dat ze de goedkeuring van iemand op het ministerie had gevraagd of gekregen.

Om het helemaal duidelijk te maken, gaat het rapport nog een stap verder: die goedkeuring is er niet gekomen, en zou er nooit gekomen zijn voor een exclusief gebruik van een eigen systeem.

Dat Colin Powell, een van haar voorgangers, ook exclusief zijn eigen e-mailsysteem had gebruikt (zij het geen eigen server) vindt het rapport niet afdoende als verdediging. “Op het moment dat senator Clinton minister werd, waren de procedures en richtlijnen verstrengd”. Toen Powell zijn eigen mailsysteem hanteerde, waren de regels nog soepeler.

Hackers

Tweede bewering van Hillary: de veiligheid van de communicatie was nooit in het gedrang. Ook daarover verschilt het rapport van mening met de vroegere minister. Het is niet bewezen dat haar privé-account ooit gehackt werd, aldus het rapport, maar daar werden wel pogingen toe ondernomen. Op 9 januari 2011 nam een medewerker van Bill Clinton contact met het ministerie om te melden dat hij de server van het net had gehaald omdat iemand pogingen ondernam om hem te kraken. Die pogingen, aldus de medewerker, waren niet succesvol geweest. Later die dag werd de server opnieuw ‘enkele minuten’ offline gezet, na een nieuwe cyberaanval. De volgende dag werden correspondenten van de minister gemaand om geen gevoelige informatie te mailen. Er werden enkele keren door lagere ambtenaren vragen gesteld over de veiligheid van het systeem van de minister, maar hogere ambtenaren hadden die vragen afgeblokt. Het is niet duidelijk op welke basis die hogere ambtenaren handelden.

Derde bewering van Clinton: ze heeft al haar werkmails – 30.000 stuks – overgemaakt aan het ministerie en haar volledige medewerking verleend aan het onderzoek.

Volgens het rapport hebben zij en haar medewerkers geen medewerking verleend aan het onderzoek, in tegenstelling tot andere ministers van Buitenlandse Zaken, en zijn duizenden werkmails niet overgemaakt. Sommige van die medewerkers hanteerden trouwens ook een eigen systeem.

Met name van het begin van haar ministerschap werden vele mails niet overgemaakt. Voor de periode tussen 21 januari en 17 maart 2009 werden geen mails overgemaakt die Clinton ontving, en tussen 21 januari en 12 april van dat jaar werden geen mails overgemaakt die de minister verstuurde.

Eigen partij kritisch

Dat haar eigen ministerie onder leiding van een onderzoeker die door president Obama werd aangesteld een zodanig kritisch rapport over Clinton vrijgeeft, is koren op de molen van haar politieke tegenstanders, met name van Donald Trump. De Republikeinse koploper verwees tijdens een meeting in Anaheim al meteen naar het rapport over “Hillary, of zoals ik haar noem Crooked Hillary”. Het nieuws in het rapport is “niet goed”, concludeerde hij, voor een keer op onderkoelde wijze. Republikeinen hameren op het feit dat Clinton “zich niets gelegen laat liggen aan regels die gelden voor andere mensen”.

Wat in het rapport van het ministerie beschreven staat, bevat geen wetsovertredingen, alleen overtredingen van departementsregels. Het FBI-onderzoek, dat nog aan de gang is, focust onder meer over mogelijk geheime informatie die op de privéserver terechtkwam. Op verspreiding van geheime informatie op privésystemen staan gevangenisstraffen.

In de versie van Clinton was er geen informatie op haar systeem beland die op het moment dat ze verstuurd werd geheim was. Sommige berichten zouden nadat ze verstuurd werden wel de aanduiding ‘geheim’ gekregen hebben.

Nadat Clinton eerst maandenlang het gebruik van haar eigen systeem verdedigde, gaf ze afgelopen zomer toe dat het “een vergissing” was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content