VS-minister: ‘Europa moet investeren om geldstromen terrorisme beter in de gaten te kunnen houden’

Jack Lew, Amerikaans minister van Financiën © REUTERS

Overheden moeten, net als de Verenigde Staten, meer investeren in observatiemiddelen, om zo onder meer de geldstromen van terreugroepen in het oog te kunnen houden.

Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew tijdens de talkshow “Charlie Rose” op PBS.

Is het voor de internationale gemeenschap mogelijk om via sancties de financiering van terreurgroep Islamitische Staat droog te leggen, vroeg Rose.

“Dat is zeer ingewikkeld”, antwoordde de minister, want IS “is een gecompliceerd organisme”. “De vreselijke realiteit achter de aanslagen in Brussel en Parijs, is dat er niet veel geld nodig is om dergelijke dingen te doen”, zei hij. “We werken samen met onze collega’s uit België en Frankrijk om zeker te zijn dat we de juiste informatie uitwisselen om te zien hoe het geld circuleert voor of na bepaalde gebeurtenissen”.

De VS, aldus Lew, beschikken over “de meest gesofisticeerde observatiemiddelen ter wereld”. “Een van de uitdagingen waar we nu mee geconfronteerd worden, is dat de rest van de wereld ook dergelijke hulpmiddelen moet ontwikkelen. We kunnen niet iedereen in het oog houden”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content