De gevechten tussen twee bondgenoten van de VS vinden plaats in gebied waar Islamitische Staat niet aanwezig is, en zijn "een bron van diepe bezorgdheid", tweette Brett McGurk, de VS-vertegenwoordiger bij de anti-IS-coalitie.

Ankara stelt dat het zowel Koerdische milities als IS uit het grensgebied wil verdrijven, en de Koerden wil terugdringen naar de oostelijke oever van de Eufraat. President Erdogan zei dat de militaire acties doorgaan tot IS en het Koerdische milities "niet langer een veiligheidsprobleem voor Turkije vormen". De Koerden beweren dat Turkije een deel van Syrië wil bezetten, en Syrische oppositiegroepen berichten dat pro-Turkse milities gebied veroveren, met name 21 steden en dorpen.

De Amerikaanse kritiek is de eerste sinds Turkije vorige week een militaire actie in Syrië begon.

Topoverleg

VS-minister van Defensie Ash Carter riep Turkije op om "gefocust te blijven" op de strijd tegen IS. "We hebben beide partijen opgeroepen niet met mekaar te vechten". De Amerikaanse topbevelhebber had daarover ook met de Turkse topgeneraal gesproken, aldus Carter, en er komt ook overleg tussen de ministers van Defensie. Op zondag gaat dat zelfs stappen hoger en komt er een gesprek tussen de presidenten Obama en Erdogan in de marge van de G20 in China.

Ashton Carter, de Amerikaanse minister van Defensie, REUTERS
Ashton Carter, de Amerikaanse minister van Defensie © REUTERS

Een woordvoerder van het Pentagon, Peter Cook, zei dat de Turkse autoriteiten geen overleg hadden gepleegd met de VS, en dat de Turkse acties niet ondersteund worden door de VS. "Ongecoördineerde operaties en maneuvers geven IS maar ruimte om zich in veiligheid te brengen en nieuwe acties te plannen tegen Turkije, tegen het SDF, tegen de VS en onze partners over de wereld".

De reacties in Turkije op de Amerikaanse terechtwijzing waren volgens het persagentschap AP niet positief.

"Niemand heeft het recht om Turkije te vertellen deze terreurorganisatie wel en de andere niet te bevechten", aldus minister Omer Celik.

'We laten de Koerden niet vallen'

Een andere minister stelde dat de acties tegen de Koerden zouden stoppen als de Koerden zich achter de Eufraat zouden terugtrekken, maar volgens Pentagon-woordvoerder Cook is dat "grotendeels gebeurd".

Cook suggereerde ook dat de Koerden, en met name het SDF, een overkoepelende rebellengroep onder Koerdische leiding, een meer betrouwbare bondgenoot zijn in de strijd tegen IS. "Het SDF heeft bewezen een betrouwbare en kundige macht te zijn, en onze steun voor het SDF in zijn gevecht tegen IS is aan de gang en zal blijven duren. Ze hebben hard gevochten en veel opgeofferd om te proberen Syrië van deze hatelijke groep te bevrijden".

Onder verstaan: Turkije heeft veel minder opgeofferd.

(RR)

De gevechten tussen twee bondgenoten van de VS vinden plaats in gebied waar Islamitische Staat niet aanwezig is, en zijn "een bron van diepe bezorgdheid", tweette Brett McGurk, de VS-vertegenwoordiger bij de anti-IS-coalitie.Ankara stelt dat het zowel Koerdische milities als IS uit het grensgebied wil verdrijven, en de Koerden wil terugdringen naar de oostelijke oever van de Eufraat. President Erdogan zei dat de militaire acties doorgaan tot IS en het Koerdische milities "niet langer een veiligheidsprobleem voor Turkije vormen". De Koerden beweren dat Turkije een deel van Syrië wil bezetten, en Syrische oppositiegroepen berichten dat pro-Turkse milities gebied veroveren, met name 21 steden en dorpen.De Amerikaanse kritiek is de eerste sinds Turkije vorige week een militaire actie in Syrië begon. VS-minister van Defensie Ash Carter riep Turkije op om "gefocust te blijven" op de strijd tegen IS. "We hebben beide partijen opgeroepen niet met mekaar te vechten". De Amerikaanse topbevelhebber had daarover ook met de Turkse topgeneraal gesproken, aldus Carter, en er komt ook overleg tussen de ministers van Defensie. Op zondag gaat dat zelfs stappen hoger en komt er een gesprek tussen de presidenten Obama en Erdogan in de marge van de G20 in China.Een woordvoerder van het Pentagon, Peter Cook, zei dat de Turkse autoriteiten geen overleg hadden gepleegd met de VS, en dat de Turkse acties niet ondersteund worden door de VS. "Ongecoördineerde operaties en maneuvers geven IS maar ruimte om zich in veiligheid te brengen en nieuwe acties te plannen tegen Turkije, tegen het SDF, tegen de VS en onze partners over de wereld". De reacties in Turkije op de Amerikaanse terechtwijzing waren volgens het persagentschap AP niet positief. "Niemand heeft het recht om Turkije te vertellen deze terreurorganisatie wel en de andere niet te bevechten", aldus minister Omer Celik.Een andere minister stelde dat de acties tegen de Koerden zouden stoppen als de Koerden zich achter de Eufraat zouden terugtrekken, maar volgens Pentagon-woordvoerder Cook is dat "grotendeels gebeurd".Cook suggereerde ook dat de Koerden, en met name het SDF, een overkoepelende rebellengroep onder Koerdische leiding, een meer betrouwbare bondgenoot zijn in de strijd tegen IS. "Het SDF heeft bewezen een betrouwbare en kundige macht te zijn, en onze steun voor het SDF in zijn gevecht tegen IS is aan de gang en zal blijven duren. Ze hebben hard gevochten en veel opgeofferd om te proberen Syrië van deze hatelijke groep te bevrijden".Onder verstaan: Turkije heeft veel minder opgeofferd.(RR)