‘VS kent wildgroei aan extreemrechtse milities’

Een gewapend militielid maakt zich op voor een confrontatie met de politie nabij de ranch van veeboer Cliven Bundy in Nevada (VS) © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Extreemrechtse milities in de VS worden steeds talrijker, driester en gevaarlijker. Geweld van gewapende burgers tegen de Amerikaanse overheid dreigt, waarschuwt een nieuw rapport.

Het rapport is afkomstig van het in Amerikaanse haatgroepen gespecialiseerde Southern Poverty Law Center (SPLC) in de staat Alabama. Vooral sinds Barack Obama president werd, grijpen extreemrechtse milities om zich heen staat te lezen. In 2008 waren er 150. Nu zijn dat er 1000.

Dat is gevaarlijk, zegt het SPLC. Sinds 2009 heeft het 17 incidenten vastgesteld waarbij extreemrechtse militanten het vuur openden op de politie en andere ordediensten.

Bij een recent incident trokken een militant en zijn vrouw, Jerad en Amanda Miller, schietend door Las Vegas. Daarbij vielen drie doden, waaronder twee politieagenten. Op het lichaam van een van die dienders lieten ze een hakenkruis achter en een briefje dat meldde dat de revolutie begonnen was.

Communistische nieuwe wereldorde

Jerad Miller was eerder opgemerkt bij de ranch van veeboer Cliven Bundy in de staat Nevada. Daar was een confrontatie aan de gang tussen enerzijds het federale Bureau of Land Management (BLM) en anderzijds de familie Bundy en een paar honderd van heinde en verre toegestroomde militieleden.

Bundy had al twintig jaar geen taksen betaald voor zijn vee, dat op federaal land graasde. Hij stond meer dan een miljoen dollar in het krijt. Het BLM wilde die schulden innen. Bundy weigert echter de legitimiteit te erkennen van de federale Amerikaanse overheid. Die vindt hij een illegale regering en hij wil er dus ook geen belastingen ana betalen.

Dat soort onorthodoxe politieke denkbeelden en samenzweringstheorieën binden de hele extreemrechtse militiebeweging, stelt het SPLC. Vooral wanneer een Democraat – en zeker de zwarte Obama – president is, haalt de paranoia de overhand. Dan gaan extreemrechtse elementen in de VS geloven dat een communistische ‘nieuwe wereldorde’ op til is en dat de overheid op het punt staat om hen, desnoods met geweld, van hun vuurwapens te ontdoen.

Zwakke positie

De situatie op de Bundy-ranch eindigde net niet met een bloedbad. De militieleden richtten hun wapens op de agenten. Die besloten zich wijselijk terug te trekken voor het tot schieten kwam.

De agenten bevonden zich overigens in een zwakke tactische positie, noteert het SPLC, want onder de militieleden bevinden zich aardig wat ex-militairen en die hadden hun troepen lang voor de BLM-agenten arriveerden al op hoger gelegen posities gestationeerd.

De FBI onderzoekt de zaak ondertussen, want een agent onder schot nemen is een criminele daad in de VS. Bundy heeft zijn belastingschulden nog steeds niet betaald.

Binnenlands terrorisme

De overheid en de media hebben de affaire Bundy niet ernstig genoeg genomen, zegt het SPLC. De confrontatie in Nevada is slechts het topje van de ijsberg, stelt het rapport. DFe milities zien wat er bij de Bundy-ranch gebeurde als een overwinning en voelen zich erdoor aangemoedigd. Op een reeks andere plekken kwam het sindsdien tot soortgelijke incidenten. Vroeg of laat dreigt het daadwerkelijk tot een bloedbad te komen, waarschuwt het SPLC.

Het SPLC veroordeelt Republikeinse politici en conservatieve mediafiguren die het voor Bundy en de militieleden opnamen. Verder wil het dat Justitie zich meer gaat concentreren om binnenlands niet-islamitisch terrorisme.

Het wil ook dat de politie meer training krijgt in het omgaan met zulke situaties. Anders vreest het een herhaling van het bloedbad van 1993 in Waco (Texas), waar 76 leden van de apocalyptische Branch Davidians-sekte omkwamen bij een fout gelopen belegering door de politie.

Partner Content