VS-journalist pleit onschuldig voor spionage

Evan Gershkovich op een foto die de Wall Street Journal verspreidde. © Reuters

De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich, die als correspondent in Moskou voor de Wall Street Journal werkt, is vrijdag officieel aangeklaagd voor spionage. De journalist ontkent de aantijgingen categoriek, berichten Russische media.

Gershkovich riskeert 20 jaar cel omdat hij volgens de Russen voor de Verenigde Staten gespioneerd zou hebben. Hij legde in de rechtbank uit dat hij als journalist werkte, aldus een bron bij de Russische veiligheidsdiensten aan het Russische persbureau Tass. Verdere info weigerde die bron te geven omdat de zaak ’top secret’ is.

De journalist werd vorige week opgepakt in Jekaterinenburg. ‘De FSB (Russische geheime dienst, red.) heeft de illegale activiteit verijdeld van de geaccrediteerde correspondent’, klonk het toen. Gershkovich zou ‘op verzoek van Amerikaanse zijde’ geprobeerd hebben geheime informatie te verkrijgen over de activiteiten van ‘een van de ondernemingen van het Russisch militair-industrieel complex’.

Het is voor het eerst sinds de val van de Sovjetunie dat een buitenlandse journalist in Rusland wordt opgepakt op grond van zulke zware beschuldigingen. Vanuit meerdere hoeken klinkt de oproep voor zijn vrijlating. Zo noemde NAVO-topman Jens Stoltenberg de arrestatie ‘erg verontrustend’ en vindt het Witte Huis de beschuldigingen ‘belachelijk’.

Eerder deze week liet Washington weten dat Amerikaanse diplomaten in Rusland nog geen contact hebben kunnen maken met Gershkovich, ‘ondanks veel, veel moeite’.

Partner Content