VS-inlichtingendiensten: Rusland wilde Hillary Clinton schade toebrengen en Donald Trump helpen

Vriendelijk voor mekaar: Vladimir Poetin en Donald Trump © .

Amerikaanse inlichtingendiensten concluderen met “hoge zekerheid” dat Rusland tijdens het slot van de presidentscampagne door geheime operaties Hillary Clinton schade wilde toebrengen en Donald Trump wilde helpen. De Russen zouden ook de computers van de Republikeinse partij gehackt hebben, maar hebben die informatie niet gebruikt.

Dat schreef eerst The Washington Posten het werd kort daarna “op basis van hoge bronnen binnen de regering Obama” bevestigd door The New York Times.

“In de inschatting van de geheime diensten was het Ruslands doel om een kandidaat te bevoordelen over de andere, om Trump te helpen verkiezen”, zo citeert The Washington Post een hooggeplaatste bron: “Dat is de consensus”.

De CIA gaf vrijdag in het parlement uitleg over wat er bekend is over Russische inmenging, en de consensus is dus dat het niet zozeer een ondermijning was van het kiessysteem, die Rusland nastreefde, maar een presidentskeuze.

Overigens had Rusland net zo min als de rest van de wereld verwacht dat Trump uiteindelijk zou winnen, aldus de kranten. Bij niet-winst van Donald Trump zouden de lekken tegen Clinton haar positie als president verzwakken, en dat was ook meegenomen.

Republikeinse hack

Een van de conclusies van de inlichtingendiensten is volgens de New York Times dat de Russen niet alleen de Democratische partij hackten, maar ook de computers van de Republikeinse partijleiding. Met de informatie die ze bij deze hackoperatie verkregen, hebben ze echter tijdens de campagne niets aangevangen, terwijl de informatie van de Democraten werd uitgespeeld om onenigheid te zaaien binnen die partij (uit de lekken bleek dat de partijtop Hillary Clinton bevoordeelde en Bernie Sanders benadeelde). Volgens de Times is president Obama op de hoogte gesteld van deze nieuwe informatie.

In de maanden voor de verkiezingen werd uit de gehackte mails van de Democratische partij gelekt, en ook uit mails van Clintons campagneleider John Podesta. Deze mails werden via WikiLeaks verspreid. WikiLeaks heeft altijd ontkend dat ze haar informatie van Rusland of van Russische hackers ontving.

Tot dusver hebben de Republikeinen volgehouden dat hun systeem nooit gehackt werd.

Vrijdag hadden ze geen commentaar op de nieuwe berichten, aldus de New York Times.

‘Saddam Hoessein’

Het Trumpkamp reageerde afwijzend op de berichten. “Dit zijn dezelfde mensen die zegden dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had”, aldus een mededeling. “De verkiezing eindigde lang geleden in een van de grootste overwinningen in het kiescollege. Het is tijd om dat achter ons te laten en ‘Amerika opnieuw groot te maken’.”

In een interview met Time had Trump deze week nog ongeloof uitgesproken over Russische inmenging in de verkiezingen. Tijdens zijn campagne was Trump ongewoon vriendelijk voor de Russische president Vladimir Poetin.

Als de Russen, zoals de Times schrijft, op geheime informatie van de Republikeinen zitten, kan die bij gelegenheid uitgespeeld worden.

Eerder vrijdag had president Obama een onderzoek bevolen naar de rol van de Russen tijdens de verkiezingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content