De Amerikaanse opperrechters moeten zich meerbepaald uitspreken over twee wetten die huwelijken tussen holebi's dwarsbomen. Om te beginnen moeten ze zich uitspreken over een klacht tegen de Defense of Marriage Act (Doma), een federale wet die rechten van trouwende holebi's beperkt. Daarnaast behandelen ze Proposition 8, een per referendum goedgekeurd amendement dat het homohuwelijk in de staat Californië tegenhield.

Het hooggerechtshof behandelt de zaken in het voorjaar. Het oordeel volgt naar verwachting in juni.

Meerderheid voor het homohuwelijk

Zowel Doma als Proposition 8 werden eerder al onderuit gehaald in lagere rechtbanken. Indien het hof deze rechtbanken volgt, zou de uitspraak de deur kunnen openen voor een nationale erkenning van het homohuwelijk.

Zowel voor- als tegenstanders toonden zich tevreden dat het hoogste hof van de Verenigde Staten zich over de kwestie buigt. Beide kampen hopen dat de rechters hun standpunt zullen versterken.

Het homohuwelijk wordt in negen Amerikaanse staten erkend. Steeds meer Amerikanen vinden dat een echtelijke band tussen mensen van hetzelfde geslacht moet kunnen. Uit recente peilingen blijkt dat 53 procent het homohuwelijk steunt. Ook president Barack Obama heeft zich uitgesproken voor het homohuwelijk. Diens regering steunt Doma niet meer. (Belga/TV)

De Amerikaanse opperrechters moeten zich meerbepaald uitspreken over twee wetten die huwelijken tussen holebi's dwarsbomen. Om te beginnen moeten ze zich uitspreken over een klacht tegen de Defense of Marriage Act (Doma), een federale wet die rechten van trouwende holebi's beperkt. Daarnaast behandelen ze Proposition 8, een per referendum goedgekeurd amendement dat het homohuwelijk in de staat Californië tegenhield. Het hooggerechtshof behandelt de zaken in het voorjaar. Het oordeel volgt naar verwachting in juni.Meerderheid voor het homohuwelijk Zowel Doma als Proposition 8 werden eerder al onderuit gehaald in lagere rechtbanken. Indien het hof deze rechtbanken volgt, zou de uitspraak de deur kunnen openen voor een nationale erkenning van het homohuwelijk. Zowel voor- als tegenstanders toonden zich tevreden dat het hoogste hof van de Verenigde Staten zich over de kwestie buigt. Beide kampen hopen dat de rechters hun standpunt zullen versterken. Het homohuwelijk wordt in negen Amerikaanse staten erkend. Steeds meer Amerikanen vinden dat een echtelijke band tussen mensen van hetzelfde geslacht moet kunnen. Uit recente peilingen blijkt dat 53 procent het homohuwelijk steunt. Ook president Barack Obama heeft zich uitgesproken voor het homohuwelijk. Diens regering steunt Doma niet meer. (Belga/TV)