VS: Hoofd fiscus moet opstappen voor klopjacht op Tea Party

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Barack Obama zit verveeld met een schandaal rond de Amerikaanse fiscus. Die ging doelbewust achter Obama’s Tea Party-oppositie aan. Waarnemend directeur Steven Miller neemt ontslag.

Barack Obama kondigde in het Witte Huis aan dat minister van Financiën Jack Lew Millers ontslag geëist en gekregen had. Onder diens leiding had de Internal Revenue Service (IRS, de Amerikaanse fiscus) doelbewust een aantal rechtse Tea Party-groepen belaagd. Dat zijn rabiate tegenstanders van president Obama. De president krijgt dan ook het verwijt dat zijn regering haar macht misbruikt om de oppositie het zwijgen op te leggen.

Links ongemoeid

De Republikeinen willen weten of er een rechtstreekse lijn bestond tussen de IRS en het Witte Huis over de Tea Party-groepen. Hen wordt aangewreven dat ze misbruik maken van belastingvrije statuten om partijpolitieke campagnes te voeren.

Dat ze dat doen, lijdt weinig twijfel. In de Amerikaanse pers is uitvoerig aangetoond hoe ze bekostigd worden door dezelfde donoren als de Republikeinse partij en bemand door Republikeinse ex-partijmedewerkers.

Voorbeeld bij uitstek is Crossroads, een rechtse actiegroep die geleid wordt door Karl Rove, destijds de campagnegoeroe van president George W. Bush. Maar er zijn ook volop linkse groepen die zich van dezelfde praktijken bedienen. Die werden door de fiscus ongemoeid gelaten.

Obama is kwaad

Obama zegt dat hij niets wist van de acties van de IRS. Hij zegt er ontsteld over te zijn en kondigt maatregelen aan om toekomstige herhalingen te voorkomen.

“Amerikanen hebben het recht om hier kwaad over te zijn”, verklaarde hij. “Ik ben er ook kwaad over. Het mag er niet toe doen welke politieke kleur je hebt. Feit is dat de IRS moet werken met absolute integriteit.”

Obama stelt dat zijn administratie zal meewerken aan onderzoeken naar de zaak. Miller moet later deze week verschijnen op een hoorzitting in het Congres. Daar verklaarde minister van Justitie Eric Holder dat wie de wet overtreden heeft, vervolgd zal worden.

Vraag is of dat voldoende zal zijn voor Obama’s Republikeinse tegenstanders in het Congres. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden gaf alvast aan dat het wat hem betreft onvoldoende is als er ontslagen vallen. Hij wil dat er mensen naar de gevangenis gaan.

Persvrijheid

Obama heeft ook te maken met twee andere controverses. Het Witte Huis gaf zopas een honderdtal interne e-mails vrij over de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi (Libië) vorig jaar. Daar werden toen vier Amerikanen vermoord, waaronder de ambassadeur. Republikeinen stellen dat het Witte Huis toen verzweeg dat het om een terreuraanslag ging, omdat de presidentsverkiezingen eraan kwamen.

Verder krijgt Obama kritiek omdat zijn ministerie van Justitie beslag legde op de lijst nummers die gebeld werden door honderd journalisten van het persbureau Associated Press. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar regeringslekken over een geheime CIA-operatie in Jemen. AP brahct daar een artikel over.

Critici van links en rechts verwijten Obama dat zijn regering journalisten probeert te intimideren. Dat zou een inbreuk zijn op het eerste amendement van de Amerikaanse Grondwet dat de persvrijheid garandeert.

Schandaalsfeer

Dat alles komt op het moment dat Obama het aartsmoeilijk heeft om wat dan ook van zijn agenda te realiseren. De Republikeinen blokkeren al zijn initiatieven in het Congres en zwengelen de schandaalsfeer aan om hem het werken nog moeilijker te maken.

Aangezien de campagne in Washington nooit echt eindigt, valt te verachten dat er over de huidige controverses nog gepraat zal worden tot de tussentijdse parlementsverkiezingen eind 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content