Het ontslag werd dinsdag bekendgemaakt door het Amerikaans ministerie van Justitie.

Vorige week dinsdag moest Michele Leonhart, hoofd van de DEA (Drug Enforcement Administration), voor een parlementaire controlecommissie getuigen over de sekspartijtjes waaraan tien van haar agenten in Colombia volgens eensluidende beschuldigingen bij herhaling hadden deelgenomen.

De feiten speelden zich in 2012 af. Agenten van de DEA hielden in gebouwen die de Amerikaanse regering voor hen huurde "luide feesten", waarop prostituees aanwezig waren die door de drugkartels waren ingehuurd. Er waren ook vertegenwoordigers van de Colombiaanse politie op die feesten aanwezig. Agenten van de lokale politie moesten de wapens en de laptops en andere in principe geheime apparatuur van de DEA-agenten bewaken. Er zouden ook, al dan niet op deze feesten, geschenken van drugsbaronnen aan de Amerikaanse agenten zijn overgemaakt.

Ongelovig

Zeven van de tien beschuldigde DEA-agenten bekenden de feiten, en kregen een schorsing van 2 tot 10 dagen. Leonhart zei aan ongelovig reagerende parlementsleden dat ze niet bevoegd was om strengere sancties op te leggen.

Na haar algemeen afgekraakte parlementsoptreden zegde de controlecommissie het vertrouwen in Leonhart op. Daarna weigerden het Witte Huis of het ministerie van Justitie haar te verdedigen. Het ministerie van Justitie herhaalde de richtlijn dat werknemers van de overheid op buitenlandse missie niet geacht worden met prostituees om te gaan, ook al is prostitutie er legaal.

Eerder had Leonhart in gesprekken die later naar de pers lekten kritiek geuit op president Obama. Die verklaarde tijdens een interview met The New Yorker dat marihuana wat hem betreft niet gevaarlijker is dan alcohol. Leonhart, die 35 jaar bij de DEA heeft gewerkt en in 2010 aan het hoofd van de organisatie kwam, was het daar grondig mee oneens. "Alle illegale drugs zijn gevaarlijk", was haar standpunt. Ook was ze gekant tegen de plaatselijke legalisering van marihuana in de VS, die onder Obama van kracht is geworden.

Leonhart zou met pensioen gaan.

Het ontslag werd dinsdag bekendgemaakt door het Amerikaans ministerie van Justitie.Vorige week dinsdag moest Michele Leonhart, hoofd van de DEA (Drug Enforcement Administration), voor een parlementaire controlecommissie getuigen over de sekspartijtjes waaraan tien van haar agenten in Colombia volgens eensluidende beschuldigingen bij herhaling hadden deelgenomen.De feiten speelden zich in 2012 af. Agenten van de DEA hielden in gebouwen die de Amerikaanse regering voor hen huurde "luide feesten", waarop prostituees aanwezig waren die door de drugkartels waren ingehuurd. Er waren ook vertegenwoordigers van de Colombiaanse politie op die feesten aanwezig. Agenten van de lokale politie moesten de wapens en de laptops en andere in principe geheime apparatuur van de DEA-agenten bewaken. Er zouden ook, al dan niet op deze feesten, geschenken van drugsbaronnen aan de Amerikaanse agenten zijn overgemaakt. Zeven van de tien beschuldigde DEA-agenten bekenden de feiten, en kregen een schorsing van 2 tot 10 dagen. Leonhart zei aan ongelovig reagerende parlementsleden dat ze niet bevoegd was om strengere sancties op te leggen.Na haar algemeen afgekraakte parlementsoptreden zegde de controlecommissie het vertrouwen in Leonhart op. Daarna weigerden het Witte Huis of het ministerie van Justitie haar te verdedigen. Het ministerie van Justitie herhaalde de richtlijn dat werknemers van de overheid op buitenlandse missie niet geacht worden met prostituees om te gaan, ook al is prostitutie er legaal.Eerder had Leonhart in gesprekken die later naar de pers lekten kritiek geuit op president Obama. Die verklaarde tijdens een interview met The New Yorker dat marihuana wat hem betreft niet gevaarlijker is dan alcohol. Leonhart, die 35 jaar bij de DEA heeft gewerkt en in 2010 aan het hoofd van de organisatie kwam, was het daar grondig mee oneens. "Alle illegale drugs zijn gevaarlijk", was haar standpunt. Ook was ze gekant tegen de plaatselijke legalisering van marihuana in de VS, die onder Obama van kracht is geworden.Leonhart zou met pensioen gaan.