VS: ‘Hadden meer de nadruk moeten leggen op relativiteit van weerberichten’

Een langlaufer in Boston © REUTERS

Na de verkeerdelijk als historisch aangekondigde sneeuwstorm in New York heeft de directeur van de nationale weerdienst in de Verenigde Staten betreurd dat hij niet voldoende heeft benadrukt hoe moeilijk het is om accurate weervoorspellingen te doen.

“We moeten meer de nadruk leggen op de onzekere factoren zodat de verantwoordelijke autoriteiten het risico beter kunnen inschatten en kunnen beslissen of er moet ingegrepen worden of niet”, zo zei Louis Uccelini van de National Weather Service (NWS) tijdens een telefonische persconferentie. Hij benadrukte in een adem wel de complexiteit van de weermodellen. Uccelini beloofde het probleem “zeer zorgvuldig te zullen bestuderen” en te zullen bekijken of er zich in de toekomst bij dit soort stormen misschien een andere aanpak opdringt.

Hij bleef niettemin, zoals eerder Bill de Blasio, de burgemeester van New York, achter de beslissing staan om scholen te sluiten en het lucht- en wegverkeer stil te leggen, want men kan zich maar best op het ergste voorbereiden, klonk het.

“Dankzij deze beslissingen en de discipline van de mensen zijn er minder doden te betreuren, en hebben er zich minder verkeersongevallen en files voorgedaan dan tijdens de andere winterstormen”, aldus Uccelini.

Verkeerde model?

Hij wees er tot slot op dat er op sommige plaatsen buiten New York wel degelijk een belangrijke hoeveelheid sneeuw viel. Zo lag er in Connecticut een sneeuwtapijt van 58 cm, in het oosten van Long Island was dat 70 cm en in Massachusetts 81 cm. Voor de sneeuwstorm Manhattan bereikte, maakten de weervoorspellingen zondag melding van een van de zwaarste stormen van de afgelopen decennia, met mogelijk tot één meter sneeuw. Uiteindelijk viel er zo’n 25 cm.

In de VS werd ook aangevoerd, onder meer in de Wall Street Journal, dat de meteorologische diensten zich bij hun voorspelling vooral op één model hadden gebaseerd – het Europese, dat indertijd bij orkaan Sandy het weerverloop beter had voorspeld dan het Amerikaanse. Toen was men bij de voorspellingen eerder op het Amerikaanse systeem afgegaan. Dit keer zou het Amerikaanse systeem tot preciezere voorspellingen hebben geleid, aldus de Wall Street Journal.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content