Dat schrijven verschillende Amerikaanse media dinsdag, waaronder CNN en The New York Times, 'verwijzend naar verschillende bronnen met kennis van de zaak'.

De spion, van wie de naam en de nieuwe woonplaats om veiligheidsredenen geheim gehouden worden, zorgde mee voor de bevestiging van het vermoeden dat het de Russische president Vladimir Poetin zelf was die de opdracht gaf voor de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Top

De spion werkte al tientallen jaren voor de CIA en was erin geslaagd zich in het Kremlin op te werken tot de absolute top.

Hij behoorde dan wel niet tot de kring van intimi van Poetin, maar droeg toch heel wat verantwoordelijkheid en had rechtstreekse toegang tot de president.

Vrees

Het voorstel om hem uit Rusland weg te halen, ten koste van een rechtstreekse inkijk in de interne keuken van het Kremlin, kwam er uit vrees dat zijn identiteit onthuld zou worden na verhalen in Amerikaanse media over de Russische inmenging.

Dat de spion in eerste instantie weigerde in te gaan op de vraag om Rusland te verlaten, deed de CIA even twijfelen aan zijn betrouwbaarheid. Maar na een tweede verzoek stemde hij toch in.

Bevestigd

De CIA geeft geen commentaar op de onthullingen.

Het Kremlin bevestigt dinsdag dat het een man in dienst had genomen die door de Russische pers was geïdentificeerd als een CIA-agent en die twee jaar geleden uit Rusland was weggestuurd, maar ontkent dat hij in contact stond met Poetin.

Het Russische dagblad Kommersant schrijft dinsdag dat deze persoon in 2017 met zijn gezin in Montenegro als vermist was opgegeven en die door Rusland een tijd dood was gewaand tot duidelijk werd dat hij leefde in het buitenland. Deze man heeft 'voor de presidentiële administratie gewerkt, maar werd een paar jaar geleden ontslagen', zei de woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov aan de pers, zonder de redenen voor het ontslag op te geven dat volgens hem plaatsvond 'in 2016 of 2017'.

'Zijn baan was er niet een van het hoogste niveau (...) en voorzag geen contact met de president', voegde hij eraan toe, en hij omschreef de informatie die door de Amerikaanse media werd verspreid als 'een sensatieroman' .

Dat schrijven verschillende Amerikaanse media dinsdag, waaronder CNN en The New York Times, 'verwijzend naar verschillende bronnen met kennis van de zaak'. De spion, van wie de naam en de nieuwe woonplaats om veiligheidsredenen geheim gehouden worden, zorgde mee voor de bevestiging van het vermoeden dat het de Russische president Vladimir Poetin zelf was die de opdracht gaf voor de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.TopDe spion werkte al tientallen jaren voor de CIA en was erin geslaagd zich in het Kremlin op te werken tot de absolute top. Hij behoorde dan wel niet tot de kring van intimi van Poetin, maar droeg toch heel wat verantwoordelijkheid en had rechtstreekse toegang tot de president. VreesHet voorstel om hem uit Rusland weg te halen, ten koste van een rechtstreekse inkijk in de interne keuken van het Kremlin, kwam er uit vrees dat zijn identiteit onthuld zou worden na verhalen in Amerikaanse media over de Russische inmenging. Dat de spion in eerste instantie weigerde in te gaan op de vraag om Rusland te verlaten, deed de CIA even twijfelen aan zijn betrouwbaarheid. Maar na een tweede verzoek stemde hij toch in.BevestigdDe CIA geeft geen commentaar op de onthullingen.Het Kremlin bevestigt dinsdag dat het een man in dienst had genomen die door de Russische pers was geïdentificeerd als een CIA-agent en die twee jaar geleden uit Rusland was weggestuurd, maar ontkent dat hij in contact stond met Poetin. Het Russische dagblad Kommersant schrijft dinsdag dat deze persoon in 2017 met zijn gezin in Montenegro als vermist was opgegeven en die door Rusland een tijd dood was gewaand tot duidelijk werd dat hij leefde in het buitenland. Deze man heeft 'voor de presidentiële administratie gewerkt, maar werd een paar jaar geleden ontslagen', zei de woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov aan de pers, zonder de redenen voor het ontslag op te geven dat volgens hem plaatsvond 'in 2016 of 2017'. 'Zijn baan was er niet een van het hoogste niveau (...) en voorzag geen contact met de president', voegde hij eraan toe, en hij omschreef de informatie die door de Amerikaanse media werd verspreid als 'een sensatieroman' .