De Amerikaanse gezant die met andere landen onderhandelingen voert over de opvang van de gevangenen uit Guantanamo, heeft ontslag genomen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als speciale gezant van de Verenigde Staten voor het sluiten van het detentiekamp Guantanamo op Cuba, moest Cliff Sloan de regeringen van andere landen proberen te overtuigen de gedetineerden op te vangen. Maar volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Sloan na achttien maanden beslist om een einde te maken aan die opdracht. "Cliff heeft knap onderhandeld met onze buitenlandse partners en onze bondgenoten. Hij was in grote mate verantwoordelijk voor de vrijlating van 34 gevangenen", zo deelde Kerry mee in een persbericht.

Frustraties

Maar de krant New York Times stelt dat het ontslag er komt doordat Sloan gefrustreerd is over het feit dat het Pentagon slechts een erg beperkt aantal gevangenen geschikt heeft verklaard voor vrijlating. Het gevangenenkamp op Guantanamo werd in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001 opgericht om terreurverdachten op te sluiten. Het sluiten van die omstreden gevangenis was een van de verkiezingsbeloftes van Barack Obama in 2008, maar momenteel verblijven nog altijd 132 mensen in het detentiecentrum. (Belga/WB)

De Amerikaanse gezant die met andere landen onderhandelingen voert over de opvang van de gevangenen uit Guantanamo, heeft ontslag genomen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.Als speciale gezant van de Verenigde Staten voor het sluiten van het detentiekamp Guantanamo op Cuba, moest Cliff Sloan de regeringen van andere landen proberen te overtuigen de gedetineerden op te vangen. Maar volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Sloan na achttien maanden beslist om een einde te maken aan die opdracht. "Cliff heeft knap onderhandeld met onze buitenlandse partners en onze bondgenoten. Hij was in grote mate verantwoordelijk voor de vrijlating van 34 gevangenen", zo deelde Kerry mee in een persbericht. Maar de krant New York Times stelt dat het ontslag er komt doordat Sloan gefrustreerd is over het feit dat het Pentagon slechts een erg beperkt aantal gevangenen geschikt heeft verklaard voor vrijlating. Het gevangenenkamp op Guantanamo werd in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001 opgericht om terreurverdachten op te sluiten. Het sluiten van die omstreden gevangenis was een van de verkiezingsbeloftes van Barack Obama in 2008, maar momenteel verblijven nog altijd 132 mensen in het detentiecentrum. (Belga/WB)