De Amerikaanse staat Georgia plant op woensdag 18 juli de executie van Warren Hill, een 52-jarige zwarte gevangene die begin jaren negentig zijn celgenoot vermoordde.

Aan de schuld van Hill wordt niet getwijfeld, wel is de terechtstelling omstreden omdat hij een mentale beperking heeft.

Hooggerechtshof

In 2002 besliste het Amerikaans federale Hooggerechtshof in Washington dat mensen met een mentale handicap niet terechtgesteld mogen worden. Het Hof liet het evenwel aan de staten over om te bepalen wanneer iemand mentaal gehandicapt is.

Hill, die in de gevangenis zat voor een eerdere moord, stond in 1991 terecht voor het doden van zijn celgenoot. Tijdens zijn proces zei de rechter dat hij overduidelijk "mentaal achtergesteld" is. Volgens het Hooggerechtshof van de staat Georgia is dat niet voldoende om zijn leven te sparen.

Redelijke twijfel

In Georgia moet een mentale handicap zo aantoonbaar zijn dat "elke redelijke twijfel" uitgesloten is. De zuidelijke staat is meteen de enige in heel de VS die zo'n strikte definitie hanteert.

Brian Kammer, de advocaat van Hill, zegt dat het voor psychiaters en psychologen "zo goed als onmogelijk" is om met de gevraagde 100 pct zekerheid vast te stellen dat iemand mentaal gehandicapt is.

IQ 70

Volgens Kammer kunnen mensen met een IQ als dat van Hill, dat na tests op 70 werd vastgelegd, en dezelfde mentale achterstand de impact van hun eigen daden niet ten volle vatten. "Ze kunnen niet altijd de keuze tussen goed en slecht maken en hun impulsen controleren", zegt hij.

Vrijdag hoort Hill of hij nog een laatste kans op genade maakt. (Belga/TV)

De Amerikaanse staat Georgia plant op woensdag 18 juli de executie van Warren Hill, een 52-jarige zwarte gevangene die begin jaren negentig zijn celgenoot vermoordde. Aan de schuld van Hill wordt niet getwijfeld, wel is de terechtstelling omstreden omdat hij een mentale beperking heeft.Hooggerechtshof In 2002 besliste het Amerikaans federale Hooggerechtshof in Washington dat mensen met een mentale handicap niet terechtgesteld mogen worden. Het Hof liet het evenwel aan de staten over om te bepalen wanneer iemand mentaal gehandicapt is. Hill, die in de gevangenis zat voor een eerdere moord, stond in 1991 terecht voor het doden van zijn celgenoot. Tijdens zijn proces zei de rechter dat hij overduidelijk "mentaal achtergesteld" is. Volgens het Hooggerechtshof van de staat Georgia is dat niet voldoende om zijn leven te sparen.Redelijke twijfel In Georgia moet een mentale handicap zo aantoonbaar zijn dat "elke redelijke twijfel" uitgesloten is. De zuidelijke staat is meteen de enige in heel de VS die zo'n strikte definitie hanteert. Brian Kammer, de advocaat van Hill, zegt dat het voor psychiaters en psychologen "zo goed als onmogelijk" is om met de gevraagde 100 pct zekerheid vast te stellen dat iemand mentaal gehandicapt is.IQ 70 Volgens Kammer kunnen mensen met een IQ als dat van Hill, dat na tests op 70 werd vastgelegd, en dezelfde mentale achterstand de impact van hun eigen daden niet ten volle vatten. "Ze kunnen niet altijd de keuze tussen goed en slecht maken en hun impulsen controleren", zegt hij. Vrijdag hoort Hill of hij nog een laatste kans op genade maakt. (Belga/TV)