De jury in Charleston, bestaan uit elf witte leden en een zwarte man, slaagde er na 22 uur discussie niet in tot een consensus te komen over de vraag of de agent schuldig is aan moord of aan doodslag. Rechter Clifton Newman gaf niet aan hoe de stemverhoudingen lagen, en of de patstelling aan één jurylid lag.

De 50-jarige Walter Scott werd in april door politieagent Michael Slager tegengehouden voor een verkeerscontrole. Scott zette het op een lopen, waarop Slager hem te voet achtervolgde en het vuur opende. Het slachtoffer werd vijf maal in de rug getroffen.

Slager verklaarde dat hij vreesde voor zijn leven omdat Scott een wapen bij zich zou hebben gehad. Volgens zijn relaas had Scott zijn stroomstootwapen (taser) bemachtigd.

Maar op beelden die een passant registreerde, is te zien dat Scott ongewapend wegrende en in de rug geschoten werd. Ook was zichtbaar hoe Slager die taser naderhand naast het lichaam van de chauffeur legde.

Slager getuigde dat hij niet wist dat Scott het wapen had laten vallen. Hij ging er, beklemtoonde hij, terwijl hij schoot van uit dat de man gewapend was.

De jury moest in zekere zin kiezen tussen het getuigenis van de agent en de videobeelden van de passant.

Ze moest zich uitspreken over de vraag of Slager schuldig is aan moord, wat hem een levenslange gevangenisstraf kan opleveren, of "slechts" aan doodslag, en wist niet tot een beslissing te komen.

'Nieuw proces'

Procureur Scarlett Wilson verklaarde wel dat "we Michael Slager opnieuw zullen berechten". De advocaat van de familie van Scott reageerde teleurgesteld op de "gemiste kans om alle wonden in dit land te helen".

De familie riep op tot kalmte. Zij ontving van de lokale autoriteiten een schadeloosstelling van 6,5 miljoen dollar.

Slager moet zich, in een andere rechtszaak voor een federale rechter, ook verantwoorden voor het schenden van de burgerrechten. Daarvoor riskeert hij eveneens een levenslange gevangenisstraf.

De dood van Walter Scott is een van de vele gevallen van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, die de voorbije jaren het nieuws haalden.

Enkele weken geleden werd in de staat Ohio een gelijkaaardige zaak tegen een agent ook geseponeerd.

Het is in de VS hoogst uitzonderlijk dat een agent moet terechtstaan voor iets wat zij of hij tijdens de diensturen heeft gedaan en nog uitzonderlijker dat er een veroordeling volgt. Dat alles wordt nog veel uitzonderlijker als de agent wit en het slachtoffer zwart is.

(RR)

De jury in Charleston, bestaan uit elf witte leden en een zwarte man, slaagde er na 22 uur discussie niet in tot een consensus te komen over de vraag of de agent schuldig is aan moord of aan doodslag. Rechter Clifton Newman gaf niet aan hoe de stemverhoudingen lagen, en of de patstelling aan één jurylid lag.De 50-jarige Walter Scott werd in april door politieagent Michael Slager tegengehouden voor een verkeerscontrole. Scott zette het op een lopen, waarop Slager hem te voet achtervolgde en het vuur opende. Het slachtoffer werd vijf maal in de rug getroffen. Slager verklaarde dat hij vreesde voor zijn leven omdat Scott een wapen bij zich zou hebben gehad. Volgens zijn relaas had Scott zijn stroomstootwapen (taser) bemachtigd.Maar op beelden die een passant registreerde, is te zien dat Scott ongewapend wegrende en in de rug geschoten werd. Ook was zichtbaar hoe Slager die taser naderhand naast het lichaam van de chauffeur legde. Slager getuigde dat hij niet wist dat Scott het wapen had laten vallen. Hij ging er, beklemtoonde hij, terwijl hij schoot van uit dat de man gewapend was. De jury moest in zekere zin kiezen tussen het getuigenis van de agent en de videobeelden van de passant. Ze moest zich uitspreken over de vraag of Slager schuldig is aan moord, wat hem een levenslange gevangenisstraf kan opleveren, of "slechts" aan doodslag, en wist niet tot een beslissing te komen.Procureur Scarlett Wilson verklaarde wel dat "we Michael Slager opnieuw zullen berechten". De advocaat van de familie van Scott reageerde teleurgesteld op de "gemiste kans om alle wonden in dit land te helen".De familie riep op tot kalmte. Zij ontving van de lokale autoriteiten een schadeloosstelling van 6,5 miljoen dollar. Slager moet zich, in een andere rechtszaak voor een federale rechter, ook verantwoorden voor het schenden van de burgerrechten. Daarvoor riskeert hij eveneens een levenslange gevangenisstraf. De dood van Walter Scott is een van de vele gevallen van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, die de voorbije jaren het nieuws haalden. Enkele weken geleden werd in de staat Ohio een gelijkaaardige zaak tegen een agent ook geseponeerd. Het is in de VS hoogst uitzonderlijk dat een agent moet terechtstaan voor iets wat zij of hij tijdens de diensturen heeft gedaan en nog uitzonderlijker dat er een veroordeling volgt. Dat alles wordt nog veel uitzonderlijker als de agent wit en het slachtoffer zwart is.(RR)