VS gaan drones verkopen aan bondgenoten

Protest tegen het gebruik van drones tijdens een manifestatie in Washington in 2013 © REUTERS
Rudi Rotthier

De precieze voorwaarden worden nog geheim gehouden maar de VS gaan hun bondgenoten een “aanzienlijke” hoeveelheid gewapende drones verkopen. Er zal “geval per geval” bekeken worden of de bondgenoot in kwestie goede redenen heeft om de drone te kopen.

The Washington Post had de primeur en meldt ook dat de regering Obama het bericht van de “aanzienlijke verkoop” heeft bevestigd. Tot dusver, aldus de krant, had het land alleen drones geleverd aan Groot-Brittanië, maar recent hebben bijvoorbeeld Italië, Turkije en enkele Golfstaten erom gevraagd. China en Israël, aldus de krant, hebben hun eigen drones ontwikkeld, maar die zouden inferieur zijn.

De regering Obama zet vaker drones in dan de voorafgaande regering Bush. De drones vormen een essentieel onderdeel van de politiek van Obama “in de strijd tegen terrorisme”, onder meer in Pakistan, waar leiders van Al-Qaeda worden geviseerd. Drones worden of werden daarnaast ook ingezet in Afghanistan, Jemen en Somalië.

Verlaagde drempel

Het gebruik van drones is controversieel en werd breed bekritiseerd. Volgens tegenstanders vallen er bijvoorbeeld te vaak en te veel burgerslachtoffers bij de aanvallen, en gaat het om een oneigenlijke vorm van oorlog voeren, door mensen die achter hun computer een onbemand, dodelijk toestel besturen. Het is ook een wapen dat, volgens een expert die de Washington Post citeert, “de drempel voor oorlog verlaagt” en de verspreiding ervan kan in die zin belangrijke gevolgen hebben.

“De technologie is er en zal blijven”, aldus dan weer een bron binnen het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken. “Het komt ons goed uit als bepaalde bondgenoten en partners ermee uitgerust zijn”.

Welke bondgenoten in aanmerking komen en wat de criteria zullen zijn bij verkoop, is niet bekendgemaakt, maar de VS zouden in ieder geval een “sterk dossier” eisen en het recht om het gebruik van de drones te volgen en te evalueren. In de verkoopsovereenkomst zou ook staan dat de drones niet tegen de eigen bevolking gebruikt mogen worden. Verre van alle bondgenoten hebben een vlekkeloos blazoen wat mensenrechten betreft, en enkele bondgenoten worden zwaar bekritiseerd door Amnesty International voor de manier waarop ze omgaan met interne oppositie.

Er zit ook een economisch aspect aan de zaak. Enkele firma’s in de VS produceren drones en zijn tuk op contracten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content