De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond in Washington bekendgemaakt dat er een militaire operatie gestart is in Syrië, in samenwerking met Frankrijk en Groot-Brittannië. Doel is het regime van Bashar al-Assad te straffen voor de inzet van chemische wapens tegen burgers in de stad Douma.

In de Syrische hoofdstad Damascus zijn zaterdagochtend verschillende hevige explosies gehoord en vliegtuigen vliegen boven de stad. Dat getuigt een correspondent van het Franse nieuwsagentschap AFP.

Amerikaans defensieminister James Mattis verklaarde in het Pentagon dat het ging om een beperkte actie, gericht op drie doelwitten. Op dit moment zijn geen bijkomende aanvallen gepland, zei hij.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat er meer dan honderd raketten zijn afgevuurd op militaire en civiele doelwitten in Syrië. Volgens Moskou is de Syrische luchtafweer in actie gekomen. 'Een aanzienlijk deel van (de) kruisraketten en lucht-grondraketten is neergeschoten terwijl ze doelwitten naderden.'

Nog volgens het Russische Defensieministerie waren de aanvallen het werk van twee Amerikaanse marineschepen in de Rode Zee, een tactische luchtmachtgroep in de Middellandse Zee en Amerikaanse B-1B bommenwerpers die waren opgestegen vanop een militaire basis in al-Tanf, nabij de grens van Syrië met Iran.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat zijn luchtafweerinstallaties in Syrië niet in actie zijn gekomen.

'Negen gewonden'

De Syrische staatstelevisie spreekt van 'Amerikaanse agressie' in Syrië 'in samenwerking met Frankrijk en Groot-Brittannië.'

Bij de aanval zijn minstens zes Syrische soldaten gewond geraakt, zo zegt een Syrische militaire bron aan dpa, en is een militair depot nabij Sheen, ten westen van de Syrische stad Homs, vernield. En volgens het door het Syrische regime gecontroleerde persagentschap Sana raakten bij de aanval ook drie burgers gewond. De aanvallen nabij Barzeh, ten noordoosten van Damascus, veroorzaakten volgens Sana alleen materiële schade.

Doel

Donald Trump zei in zijn toespraak (zie video lager) dat de aanval 'de chemischewapencapaciteit van de Syrische dictator Bashar al-Assad' tot doel heeft.

De militaire aanval van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië was ook volgens minister Mattis gericht tegen de Syrische infrastructuur om chemische wapens te produceren. De inzet van chemische wapens kan in geen enkele omstandigheid geduld worden, aldus Mattis in het Pentagon.

Amerikaans minister van Defensie James Mattis, Belga
Amerikaans minister van Defensie James Mattis © Belga

De defensieminister voegde eraan toe dat de VS er een cruciaal nationaal belang bij hebben om een verslechtering van de situatie in de regio tegen te gaan. Het is volgens hem de hoogste tijd de burgeroorlog in Syrië te beëindigen. Het Syrische volk lijdt ontzettend onder de regering van Bashar al-Assad.

Verder zei Mattis dat Rusland niet op voorhand verwittigd werd. De doelwitten zouden zo gekozen zijn dat het risico op Russische slachtoffers minimaal was.

Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft geen enkele van de aanvallen plaatsgevonden nabij een Russische lucht- of marinebasis. Rusland heeft in Syrië een militaire basis in Tartous, aan de Middellandse Zee, en een luchtmachtbasis in Hmeimim.

Het Syrische leger is al dagen in hoogste staat van paraatheid. Sinds dinsdag verliet het verschillende militaire basissen om zich voor te bereiden op een mogelijke aanval van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Een correspondent van het Duitse nieuwsagentschap dpa meldt dat onder meer een wetenschappelijke instelling ten noordoosten van Damascus aangevallen is. Daar werden in het verleden chemische wapens ontwikkeld.

'Flagrante schending van internationaal recht'

De aanvallen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn een 'flagrante schending van het internationaal recht en tonen de minachting aan van die staten voor het internationaal recht', schrijft het door de staat gecontroleerde Syrische nieuwsagentschap Sana.

Syrische militaire bronnen zeggen dat de luchtafweer werd ingezet en dat twintig raketten werden neergeschoten nabij Al Kiswah, ten zuiden van Damascus.

Volgens Sana werd een onderzoeksinstelling in Barzeh, ten noorden van Damascus, aangevallen. Een ander doelwit was een militaire basis in de regio Homs.

Het Syrische regime zegt dat de actie van de westerse landen 'gedoemd is te mislukken'.

'Afschrikmiddel tegen chemische wapens'

'Een jaar geleden voerde Assad een wilde chemische aanval uit tegen zijn eigen onschuldige burgers', zei Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis. 'De VS antwoordde met 58 raketaanvallen die twintig procent van de Syrische luchtmacht vernietigden. Vorige zaterdag zette Assad opnieuw chemische wapens tegen onschuldige burgers in, ditmaal in de stad Douma, dichtbij de hoofdstad Damascus.'

'Dit was een significante escalering in een patroon van het gebruik van chemische wapens door dat verschrikkelijke regime. (...) Dit zijn niet de daden van een man, maar de misdaden van een monster. (...) Onze actie is bedoeld als een afschrikmiddel tegen de productie, verspreiding en het gebruik van chemische wapens.'

Trump richtte zich tot Rusland en die andere Syrische bondgenoot Iran en stelde hen een vraag. 'Wat voor soort natie wil betrokken zijn bij de massamoord op onschuldige mannen, vrouwen en kinderen?'

'Geen ander alternatief'

De Britse eerste minister Theresa May heeft zaterdag de Britse deelname aan de militaire aanval op Syrië samen met de Verenigde Staten en Frankrijk verdedigd. Ze zei dat 'er geen alternatief was voor het gebruik van geweld' om te verhinderen dat het Syrische regime nog chemische wapens zou inzetten.

In het persbericht stelde ze Damascus verantwoordelijk voor een vermoedelijke chemische aanval in de stad Douma op 7 maart, waarbij 'tot 75 doden vielen.

'We hebben alle diplomatieke middelen ingezet', zei ze. 'Maar onze inspanningen zijn telkens tenietgedaan.'

Theresa May, Reuters
Theresa May © Reuters

Theresa May zegt dat ze daarom de Britse strijdkrachten toegelaten heeft om 'gerichte en gecoördineerde bombardementen' uit te voeren tegen de militaire chemische capaciteit van het regime van Bashar al-Assad, om het gebruik ervan 'te verhinderen.'

Ze beschuldigt Damascus ervan dat het zijn toevlucht zocht tot chemische wapens 'tegen zijn eigen volk, op de meest gruwelijke en afschuwelijke (manier) die mogelijk is'. De militaire interventie dient dus om'"onschuldige personen in Syrië te beschermen' en om 'de uitholling van internationale normen' te verhinderen, die chemische wapens verbieden.

Het is de eerste keer sinds May in de zomer van 2016 aantrad als premier dat ze een Britse militaire interventie beveelt.

De Franse president Emmanuel Macron heeft vrijdagnacht bevestigd dat Frankrijk deelneemt aan de militaire operatie in Syrië samen met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Hij zei dat de bombardementen 'zich concentreren op de capaciteit van het Syrische regime om chemische wapens te produceren en in te zetten'.

'We kunnen niet toelaten dat het gebruik van chemische wapens gebanaliseerd wordt', zei de president in een persbericht.

Emmanuel Macron., Reuters
Emmanuel Macron. © Reuters

Rusland: 'Acties zullen niet zonder gevolgen blijven'

De acties van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in Syrië zullen hun gevolgen hebben, en ze zullen de verantwoordelijkheid ervoor moeten dragen, zei de Russische ambassadeur in Washington, Anatoly Antonov.

'We hebben gewaarschuwd dat zulke acties niet zonder gevolgen zullen blijven. Alle verantwoordelijkheid ervoor rust op Washington, Londen en Parijs. De Verenigde Staten, een land dat het grootste arsenaal aan chemische wapens heeft, heeft geen moreel recht om andere landen te beschuldigen', zegt Antonov in een persbericht.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond in Washington bekendgemaakt dat er een militaire operatie gestart is in Syrië, in samenwerking met Frankrijk en Groot-Brittannië. Doel is het regime van Bashar al-Assad te straffen voor de inzet van chemische wapens tegen burgers in de stad Douma. In de Syrische hoofdstad Damascus zijn zaterdagochtend verschillende hevige explosies gehoord en vliegtuigen vliegen boven de stad. Dat getuigt een correspondent van het Franse nieuwsagentschap AFP.Amerikaans defensieminister James Mattis verklaarde in het Pentagon dat het ging om een beperkte actie, gericht op drie doelwitten. Op dit moment zijn geen bijkomende aanvallen gepland, zei hij.Het Russische ministerie van Defensie zegt dat er meer dan honderd raketten zijn afgevuurd op militaire en civiele doelwitten in Syrië. Volgens Moskou is de Syrische luchtafweer in actie gekomen. 'Een aanzienlijk deel van (de) kruisraketten en lucht-grondraketten is neergeschoten terwijl ze doelwitten naderden.' Nog volgens het Russische Defensieministerie waren de aanvallen het werk van twee Amerikaanse marineschepen in de Rode Zee, een tactische luchtmachtgroep in de Middellandse Zee en Amerikaanse B-1B bommenwerpers die waren opgestegen vanop een militaire basis in al-Tanf, nabij de grens van Syrië met Iran. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat zijn luchtafweerinstallaties in Syrië niet in actie zijn gekomen. De Syrische staatstelevisie spreekt van 'Amerikaanse agressie' in Syrië 'in samenwerking met Frankrijk en Groot-Brittannië.'Bij de aanval zijn minstens zes Syrische soldaten gewond geraakt, zo zegt een Syrische militaire bron aan dpa, en is een militair depot nabij Sheen, ten westen van de Syrische stad Homs, vernield. En volgens het door het Syrische regime gecontroleerde persagentschap Sana raakten bij de aanval ook drie burgers gewond. De aanvallen nabij Barzeh, ten noordoosten van Damascus, veroorzaakten volgens Sana alleen materiële schade. Donald Trump zei in zijn toespraak (zie video lager) dat de aanval 'de chemischewapencapaciteit van de Syrische dictator Bashar al-Assad' tot doel heeft. De militaire aanval van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië was ook volgens minister Mattis gericht tegen de Syrische infrastructuur om chemische wapens te produceren. De inzet van chemische wapens kan in geen enkele omstandigheid geduld worden, aldus Mattis in het Pentagon.De defensieminister voegde eraan toe dat de VS er een cruciaal nationaal belang bij hebben om een verslechtering van de situatie in de regio tegen te gaan. Het is volgens hem de hoogste tijd de burgeroorlog in Syrië te beëindigen. Het Syrische volk lijdt ontzettend onder de regering van Bashar al-Assad. Verder zei Mattis dat Rusland niet op voorhand verwittigd werd. De doelwitten zouden zo gekozen zijn dat het risico op Russische slachtoffers minimaal was.Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft geen enkele van de aanvallen plaatsgevonden nabij een Russische lucht- of marinebasis. Rusland heeft in Syrië een militaire basis in Tartous, aan de Middellandse Zee, en een luchtmachtbasis in Hmeimim. Het Syrische leger is al dagen in hoogste staat van paraatheid. Sinds dinsdag verliet het verschillende militaire basissen om zich voor te bereiden op een mogelijke aanval van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. Een correspondent van het Duitse nieuwsagentschap dpa meldt dat onder meer een wetenschappelijke instelling ten noordoosten van Damascus aangevallen is. Daar werden in het verleden chemische wapens ontwikkeld. De aanvallen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn een 'flagrante schending van het internationaal recht en tonen de minachting aan van die staten voor het internationaal recht', schrijft het door de staat gecontroleerde Syrische nieuwsagentschap Sana. Syrische militaire bronnen zeggen dat de luchtafweer werd ingezet en dat twintig raketten werden neergeschoten nabij Al Kiswah, ten zuiden van Damascus. Volgens Sana werd een onderzoeksinstelling in Barzeh, ten noorden van Damascus, aangevallen. Een ander doelwit was een militaire basis in de regio Homs. Het Syrische regime zegt dat de actie van de westerse landen 'gedoemd is te mislukken'. 'Een jaar geleden voerde Assad een wilde chemische aanval uit tegen zijn eigen onschuldige burgers', zei Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis. 'De VS antwoordde met 58 raketaanvallen die twintig procent van de Syrische luchtmacht vernietigden. Vorige zaterdag zette Assad opnieuw chemische wapens tegen onschuldige burgers in, ditmaal in de stad Douma, dichtbij de hoofdstad Damascus.' 'Dit was een significante escalering in een patroon van het gebruik van chemische wapens door dat verschrikkelijke regime. (...) Dit zijn niet de daden van een man, maar de misdaden van een monster. (...) Onze actie is bedoeld als een afschrikmiddel tegen de productie, verspreiding en het gebruik van chemische wapens.' Trump richtte zich tot Rusland en die andere Syrische bondgenoot Iran en stelde hen een vraag. 'Wat voor soort natie wil betrokken zijn bij de massamoord op onschuldige mannen, vrouwen en kinderen?'De Britse eerste minister Theresa May heeft zaterdag de Britse deelname aan de militaire aanval op Syrië samen met de Verenigde Staten en Frankrijk verdedigd. Ze zei dat 'er geen alternatief was voor het gebruik van geweld' om te verhinderen dat het Syrische regime nog chemische wapens zou inzetten.In het persbericht stelde ze Damascus verantwoordelijk voor een vermoedelijke chemische aanval in de stad Douma op 7 maart, waarbij 'tot 75 doden vielen. 'We hebben alle diplomatieke middelen ingezet', zei ze. 'Maar onze inspanningen zijn telkens tenietgedaan.'Theresa May zegt dat ze daarom de Britse strijdkrachten toegelaten heeft om 'gerichte en gecoördineerde bombardementen' uit te voeren tegen de militaire chemische capaciteit van het regime van Bashar al-Assad, om het gebruik ervan 'te verhinderen.' Ze beschuldigt Damascus ervan dat het zijn toevlucht zocht tot chemische wapens 'tegen zijn eigen volk, op de meest gruwelijke en afschuwelijke (manier) die mogelijk is'. De militaire interventie dient dus om'"onschuldige personen in Syrië te beschermen' en om 'de uitholling van internationale normen' te verhinderen, die chemische wapens verbieden. Het is de eerste keer sinds May in de zomer van 2016 aantrad als premier dat ze een Britse militaire interventie beveelt. De Franse president Emmanuel Macron heeft vrijdagnacht bevestigd dat Frankrijk deelneemt aan de militaire operatie in Syrië samen met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Hij zei dat de bombardementen 'zich concentreren op de capaciteit van het Syrische regime om chemische wapens te produceren en in te zetten'. 'We kunnen niet toelaten dat het gebruik van chemische wapens gebanaliseerd wordt', zei de president in een persbericht. De acties van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in Syrië zullen hun gevolgen hebben, en ze zullen de verantwoordelijkheid ervoor moeten dragen, zei de Russische ambassadeur in Washington, Anatoly Antonov. 'We hebben gewaarschuwd dat zulke acties niet zonder gevolgen zullen blijven. Alle verantwoordelijkheid ervoor rust op Washington, Londen en Parijs. De Verenigde Staten, een land dat het grootste arsenaal aan chemische wapens heeft, heeft geen moreel recht om andere landen te beschuldigen', zegt Antonov in een persbericht.