Vrijdag heeft de zogenaamde Contactgroep voor Libië, waaronder de VS, de Nationale Overgangsraad (CNT), het politieke gezicht van de rebellen in Libië, volledig erkend.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, gezegd nadat de rebellen diverse toezeggingen deden. Tot die beloftes behoort het "voortzetten van open democratische hervormingen, zowel geografisch als politiek", aldus Clinton. Wat met "geografisch" wordt bedoeld, maakte zij niet meteen duidelijk. Mogelijk wijst zij in de richting van een opsplitsing van het land.

Clinton had vrijdagochtend een ontmoeting met Mahmud Jibril, nummer twee van de opstandelingen. Na afloop van het gesprek erkende de VS de CNT als "de legitieme regering" van Libië. Sinds het begin van de Libische burgeroorlog hebben nu een twintigtal landen, waaronder ook België, de CNT in een of andere vorm erkend.

Na de Amerikaanse erkenning moet nu de juridisch-financiële toestand tussen Washington en Tripoli uitgeklaard. De VS hebben namelijk 30 miljard dollar van het regime van kolonel Khaddafi bevroren. Dat geld moet nu naar de rebellen verhuizen. Maar het Libië-van-Khaddafi is diverse VN-sancties opgelegd zodat het Libië-van-de-CNT formeel van die sancties af moet. (Belga/TE)

Vrijdag heeft de zogenaamde Contactgroep voor Libië, waaronder de VS, de Nationale Overgangsraad (CNT), het politieke gezicht van de rebellen in Libië, volledig erkend. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, gezegd nadat de rebellen diverse toezeggingen deden. Tot die beloftes behoort het "voortzetten van open democratische hervormingen, zowel geografisch als politiek", aldus Clinton. Wat met "geografisch" wordt bedoeld, maakte zij niet meteen duidelijk. Mogelijk wijst zij in de richting van een opsplitsing van het land. Clinton had vrijdagochtend een ontmoeting met Mahmud Jibril, nummer twee van de opstandelingen. Na afloop van het gesprek erkende de VS de CNT als "de legitieme regering" van Libië. Sinds het begin van de Libische burgeroorlog hebben nu een twintigtal landen, waaronder ook België, de CNT in een of andere vorm erkend. Na de Amerikaanse erkenning moet nu de juridisch-financiële toestand tussen Washington en Tripoli uitgeklaard. De VS hebben namelijk 30 miljard dollar van het regime van kolonel Khaddafi bevroren. Dat geld moet nu naar de rebellen verhuizen. Maar het Libië-van-Khaddafi is diverse VN-sancties opgelegd zodat het Libië-van-de-CNT formeel van die sancties af moet. (Belga/TE)