Er zal ook meteen gestart worden met de voorbereidingen om de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat proces zal 'jaren' in beslag nemen, benadrukt het Witte Huis.

De leiders in het Midden-Oosten werden dinsdag op de hoogte gebracht van de beslissing van Trump. Vanuit de internationale gemeenschap kwamen de voorbije maanden heel wat waarschuwingen voor de implicaties van de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad. Zo zei de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zondag nog dat een Amerikaanse ambassade in Jeruzalem 'elke kans op een vredesproces de grond inboort'.

Ook onder anderen de Saoedi-Arabische koning Salman en de Franse president Emmanuel Macron raadden Trump aan om af te zien van zijn verkiezingsbelofte.

Zowel de Israeli's als de Palestijnen maken aanspraak op de historische stad. Israël claimt Jeruzalem als zijn 'eeuwige en ondeelbare hoofdstad', inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Het Witte Huis ontkent dinsdagavond lokale tijd echter dat Trumps beslissing de vredesgesprekken zou dwarsbomen. Het wijst er onder andere op dat de beslissing van Trump in juni om de verhuizing met minstens zes maanden uit stellen, de onderhandelingen ook niet had bevorderd.

De Amerikanen benadrukken wel dat Trump de Palestijnen verzekerd heeft van het 'absolute engagement van de VS voor het faciliteren van een vredesakkoord tussen de Israëli's en Palestijnen en dat zo'n deal binnen bereik en haalbaar is'.

De beslissing wijzigt ook niets aan het algemene beleid van de VS in het Midden-Oosten en de overtuiging dat een vredesakkoord de vastlegging van specifieke grenzen moet bevatten, luidt het voorts.

De internationale gemeenschap erkent Jeruzalem niet als hoofdstad, daarom zijn de meeste ambassades gelegen in Tel Aviv.

President Trump zal zijn beslissing woensdag om 13 uur lokale tijd (19 uur Belgische tijd) officieel bekendmaken en toelichten.