Vandaag spreken de VS en het VK stoere taal als het over de gevallen dictator Muammar Khaddafi gaat. Dat is wel anders geweest, blijkt nu uit geheime documenten. Daarin staat dat de CIA en de MI-5 tegenstanders van Khaddafi uitleverden en hielpen ondervragen.

Een van hen was de huidige legerbevelhebber in Tripoli, Abdelhakim Belhaj. Hij eist excuses van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië nu blijkt dat zij hem in 2004 uitgeleverd hebben aan Khaddafi's regime, en hielpen ondervragen. Als tegenstander van het regime van de kolonel werd hij in de gevangenis gemarteld.

Uit de documenten van de Libische inlichtingendiensten, die gevonden en verspreid werden door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, blijkt dat Belhaj door de CIA opgepakt werd in Bangkok in 2004, samen met zijn zwangere vrouw. Belhaj werd daarop door hen uitgeleverd aan de Libische autoriteiten.

Belhaj was in die tijd een militante islamist en leider van de Libyan Islamic Figthing Group (LIFG). Na het samengaan van de LIFG met al-Qaida in 2007 werd hij "emir" van het zogenaamde Al-Qaida in de Islamic Maghreb (AQIM).

'Wat mij overkomen is, is onwettig, en ik verdien excuses'

Belhaj werd zeven jaar opgesloten in de Abou Selim gevangenis van Tripoli. De Britse inlichtingendiensten hebben hem daar ondervraagd, zegt hij. "Wat mij overkomen is, is onwettig, en ik verdien excuses", zei hij aan de BBC. Aan de krant The Guardian gaf hij te kennen dat hij overweegt om de Amerikaanse en Britse regering voor de rechter te dagen.

Belhaj: 'Ze staken me in een container vol ijs'

"Ze hebben me iets ingespoten, aan een muur opgehangen aan armen en benen, en me in een container vol ijs geplaatst", zei hij over zijn periode in de gevangenis. "Ze lieten me niet slapen, en er was constant lawaai. Ik werd regelmatig gefolterd."

Belhaj: 'Cameron eist onafhankelijk onderzoek'

De Britse premier David Cameron heeft nu een onafhankelijk onderzoek geëist naar de berichten, zo heeft de BBC maandag bericht. Een bestaand onderzoeksorgaan, dat de betrokkenheid van de Britse veiligheidsdiensten in folteringen nagaat, zal de zaak van Abdel Hakim Belhaj onderzoeken, voegde de Britse openbare omroep eraan toe. (Belga/SD)

Vandaag spreken de VS en het VK stoere taal als het over de gevallen dictator Muammar Khaddafi gaat. Dat is wel anders geweest, blijkt nu uit geheime documenten. Daarin staat dat de CIA en de MI-5 tegenstanders van Khaddafi uitleverden en hielpen ondervragen. Een van hen was de huidige legerbevelhebber in Tripoli, Abdelhakim Belhaj. Hij eist excuses van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië nu blijkt dat zij hem in 2004 uitgeleverd hebben aan Khaddafi's regime, en hielpen ondervragen. Als tegenstander van het regime van de kolonel werd hij in de gevangenis gemarteld. Uit de documenten van de Libische inlichtingendiensten, die gevonden en verspreid werden door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, blijkt dat Belhaj door de CIA opgepakt werd in Bangkok in 2004, samen met zijn zwangere vrouw. Belhaj werd daarop door hen uitgeleverd aan de Libische autoriteiten.Belhaj was in die tijd een militante islamist en leider van de Libyan Islamic Figthing Group (LIFG). Na het samengaan van de LIFG met al-Qaida in 2007 werd hij "emir" van het zogenaamde Al-Qaida in de Islamic Maghreb (AQIM).'Wat mij overkomen is, is onwettig, en ik verdien excuses'Belhaj werd zeven jaar opgesloten in de Abou Selim gevangenis van Tripoli. De Britse inlichtingendiensten hebben hem daar ondervraagd, zegt hij. "Wat mij overkomen is, is onwettig, en ik verdien excuses", zei hij aan de BBC. Aan de krant The Guardian gaf hij te kennen dat hij overweegt om de Amerikaanse en Britse regering voor de rechter te dagen.Belhaj: 'Ze staken me in een container vol ijs'"Ze hebben me iets ingespoten, aan een muur opgehangen aan armen en benen, en me in een container vol ijs geplaatst", zei hij over zijn periode in de gevangenis. "Ze lieten me niet slapen, en er was constant lawaai. Ik werd regelmatig gefolterd."Belhaj: 'Cameron eist onafhankelijk onderzoek'De Britse premier David Cameron heeft nu een onafhankelijk onderzoek geëist naar de berichten, zo heeft de BBC maandag bericht. Een bestaand onderzoeksorgaan, dat de betrokkenheid van de Britse veiligheidsdiensten in folteringen nagaat, zal de zaak van Abdel Hakim Belhaj onderzoeken, voegde de Britse openbare omroep eraan toe. (Belga/SD)