Na afloop van een onderhoud met zijn Russische ambtsgenoot Dmitri Medvedev in Hawaii - in de marge van de APEC-top - stelde Obama dat beide landen hebben bevestigd dat ze de krachten willen bundelen om ervoor te zorgen dat Iran zijn internationale verplichtingen op nucleair vlak nakomt.

Het Internationaal Atoomagentschap uitte enkele dagen geleden zijn bezorgdheid over de wil van Iran om atoomwapens te ontwikkelen. De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië spraken zich uit voor nieuwe sancties. Rusland en China zijn daar niet voor. Obama beloofde Medvedev overigens het Congres te zullen vragen om bepaalde handelsrestricties tegenover Moskou op te heffen. Rusland wordt binnenkort immers lid van de Wereldhandelsorganisatie.

In tegenstelling tot de huidige Amerikaanse president zijn de belangrijkste kandidaten die strijden voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen in 2012 iets minder terughoudend in hun houding tegenover Iran. De voormalige gouverneur van Massachusetts Mitt Romney haalde tijdens een tv-debat over buitenlands beleid vooral uit naar president Barack Obama, die volgens hem te laks optreedt tegen Iran. "Indien Obama herverkozen wordt, zal Iran over nucleaire wapens beschikken. Indien jullie Mitt Romney kiezen, zal dat niet het geval zijn", stelde hij.

Volgens de peilingen is Romney samen met zakenman Herman Cain de grootste kanshebber om de nominatie binnen te halen. Hij zei voor sancties en andere methodes te zijn om Iran een halt toe te roepen. Maar, indien dit alles niet helpt "moet er uiteraard militaire actie worden ondernomen". De meesten onder de acht kandidaten waren het hier mee eens, behalve Ron Paul, een Texaans Congreslid dat bekend staat om zijn anti-oorlogstaal. (Belga/INM)

Na afloop van een onderhoud met zijn Russische ambtsgenoot Dmitri Medvedev in Hawaii - in de marge van de APEC-top - stelde Obama dat beide landen hebben bevestigd dat ze de krachten willen bundelen om ervoor te zorgen dat Iran zijn internationale verplichtingen op nucleair vlak nakomt. Het Internationaal Atoomagentschap uitte enkele dagen geleden zijn bezorgdheid over de wil van Iran om atoomwapens te ontwikkelen. De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië spraken zich uit voor nieuwe sancties. Rusland en China zijn daar niet voor. Obama beloofde Medvedev overigens het Congres te zullen vragen om bepaalde handelsrestricties tegenover Moskou op te heffen. Rusland wordt binnenkort immers lid van de Wereldhandelsorganisatie. In tegenstelling tot de huidige Amerikaanse president zijn de belangrijkste kandidaten die strijden voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen in 2012 iets minder terughoudend in hun houding tegenover Iran. De voormalige gouverneur van Massachusetts Mitt Romney haalde tijdens een tv-debat over buitenlands beleid vooral uit naar president Barack Obama, die volgens hem te laks optreedt tegen Iran. "Indien Obama herverkozen wordt, zal Iran over nucleaire wapens beschikken. Indien jullie Mitt Romney kiezen, zal dat niet het geval zijn", stelde hij. Volgens de peilingen is Romney samen met zakenman Herman Cain de grootste kanshebber om de nominatie binnen te halen. Hij zei voor sancties en andere methodes te zijn om Iran een halt toe te roepen. Maar, indien dit alles niet helpt "moet er uiteraard militaire actie worden ondernomen". De meesten onder de acht kandidaten waren het hier mee eens, behalve Ron Paul, een Texaans Congreslid dat bekend staat om zijn anti-oorlogstaal. (Belga/INM)