‘VS en Rusland stevenen mogelijk af op gewapend conflict’, vreest Gorbatsjov

Michail Gorbatsjov © AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjetunie, haalt hard uit naar de Verenigde Staten. Die sleuren Rusland mee in een nieuwe Koude Oorlog, zegt hij. ‘En daar kan een echt gewapend conflict van komen.’

Gorbatsjov (83), wiens naam voor altijd verbonden is met het einde van de Koude Oorlog, zei vorige week in een interview in Knack al te vrezen voor een rampzalige escalatie van de Oekraïne-crisis (zie lager).

Verdwaald in de jungle

‘De VS hebben ons al meegesleurd in een nieuwe Koude Oorlog,’ zei hij nu aan het Russische persagentschap Interfax. ‘Wat zal er nog volgen? Ik ben niet zeker dat die niet zal leiden tot een “hete”. Ik vrees dat ze bereid zijn om dat risico te nemen’, aldus Gorbatsjov.

‘We horen de VS en de Europese Unie alleen praten over sancties tegen Rusland. Zijn ze hun verstand verloren? De VS zijn verdwaald in de jungle en trekken ons mee.’

Conflict

De kritiek van Gorbatsjov komt er op het moment dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken praten over nieuwe sancties tegen Rusland, nu het geweld in het oosten van Oekraïne weer opflakkert.

De VS en de EU zeggen dat Rusland de separatistische rebellen militair steunt, maar Moskou ontkent dat.

Hervormingen

Gorbatsjov, die met zijn politiek van ‘glasnost’ en ‘perestrojka’ belangrijke hervormingen mogelijk maakte in het toenmalige oostblok, geniet in het Westen veel waardering voor zijn bijdrage aan de val van de Muur in 1989 en omdat hij met de Amerikanen akkoorden sloot over nucleaire ontwapening.

Hij heeft een moeilijke relatie met de huidige Russische president Vladimir Poetin. Hij uitte geregeld kritiek op de achteruitgang van de democratie onder Poetin en riep hem ook op af te treden.

In Knack van 21 januari uitte Michail Gorbatsjov ook al zijn bezorgdheid over het conflict tussen de Russen en het Westen, dat volgens hem angstwekkende proporties begint aan te nemen. Een uittreksel uit het interview:

‘Alle vertrouwen is zoek en dat is catastrofaal. Moskou gelooft het Westen niet meer en het Westen gelooft Moskou niet meer. Een confrontatie zou vandaag onvermijdelijk op een nucleaire oorlog uitdraaien. De verklaringen aan beide zijden en de propaganda zorgen ervoor dat ik voor erge dingen vrees. Als een van beide partijen in die opgestookte sfeer haar beheersing verliest, zullen we de komende jaren niet overleven. Ik zeg zoiets niet lichtzinnig. Ik maak me echt de allergrootste zorgen.’

Gorbatsjov is ook tegen de sancties tegen Rusland en bekritiseert de ‘gevaarlijke overwinnaarsmentaliteit van Amerika’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content